29.01.2021.
Почетни састанак у вези са прекограничним пројектом “Flood & Fire”

FLOOD&FIRE

Данас је у Требињу одржана почетна конференција пројекта ‘Flood & Fire’, из програма Interreg – IPA CBC Croatia-Bosnia and Hercegovina-Montenegro, кофинансиран из фондова Европске уније.

Веома посећен скуп, уз поштовање прописаних мера против COVID пандемије, показао је на колико високом нивоу је међусобна сарадња и подршка између актера, што нас увјерава да ће све протећи у духу добре сарадње и успеха Пројекта. На почетној конференцији говорио је градоначелник Града Требиња господин Мирко Ћурић, члан пројектног тима Града Требиња господин Братислав Стоиљковић, командир Ватрогасне јединице Требиња господин Спасо Росић и представник пројектног тима општине Херцег Нови господин Иван Отовић.

Пројекат се спроводи у сарадњи са водећим партнером на пројекту Општине Херцег Нови из Црне Горе, Опћине Равно, Града Требиња и Института за прогрес и развој Херцеговине из Босне и Херцеговине и Опћине Конавле из Републике Хрватске.

Пројекат “Flood and fire” је пројекат који смо освојили из трилатералне прекограничне сарадње између БиХ, Хрватске и Црне Горе. Циљ пројекта јесте да направимо Регионани центар за реаговање у ванредним ситуацијама у овом подручју чије ће сједиште бити у Херцег Новом”, рекао је Братислав Стоиљковић, члан пројектног тима.

Циљ пројекта је промоција заштите природе и животне средине, као и унапређење менаџмент система за превенцију ризика од поплава и пожара. Спровешће се више активности: набавка специјалних возила и опреме неопходних за квалитетно функционисање установа цивилне заштите, организација обука и тренинга, спровођење показних вјежби дјеловања у кризним ситуацијама, као и формирање Регионалног центра за управљање ризицима.