29.01.2021.
Početni sastanak u vezi sa prekograničnim projektom “Flood & Fire”

FLOOD&FIRE

Danas je u Trebinju održana početna konferencija projekta ‘Flood & Fire’, iz programa Interreg – IPA CBC Croatia-Bosnia and Hercegovina-Montenegro, kofinansiran iz fondova Evropske unije.

Veoma posećen skup, uz poštovanje propisanih mera protiv COVID pandemije, pokazao je na koliko visokom nivou je međusobna saradnja i podrška između aktera, što nas uvjerava da će sve proteći u duhu dobre saradnje i uspeha Projekta. Na početnoj konferenciji govorio je gradonačelnik Grada Trebinja gospodin Mirko Ćurić, član projektnog tima Grada Trebinja gospodin Bratislav Stoiljković, komandir Vatrogasne jedinice Trebinja gospodin Spaso Rosić i predstavnik projektnog tima opštine Herceg Novi gospodin Ivan Otović.

Projekat se sprovodi u saradnji sa vodećim partnerom na projektu Opštine Herceg Novi iz Crne Gore, Općine Ravno, Grada Trebinja i Instituta za progres i razvoj Hercegovine iz Bosne i Hercegovine i Općine Konavle iz Republike Hrvatske.

Projekat “Flood and fire” je projekat koji smo osvojili iz trilateralne prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore. Cilj projekta jeste da napravimo Regionani centar za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom području čije će sjedište biti u Herceg Novom”, rekao je Bratislav Stoiljković, član projektnog tima.

Cilj projekta je promocija zaštite prirode i životne sredine, kao i unapređenje menadžment sistema za prevenciju rizika od poplava i požara. Sprovešće se više aktivnosti: nabavka specijalnih vozila i opreme neophodnih za kvalitetno funkcionisanje ustanova civilne zaštite, organizacija obuka i treninga, sprovođenje pokaznih vježbi djelovanja u kriznim situacijama, kao i formiranje Regionalnog centra za upravljanje rizicima.