26.02.2021.
Trebinje učestvuje u projektu “Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene”

Na uvodnom sastanku predstavnika Grada Trebinja i UNDP-a, koji je juče održan u Gradskoj upravi, potvrđeno je učešće Grada Trebinja u projektu “Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promejne u klimatski osjetljivim sektorima u BiH”.

Grad Trebinje je jedna od četiri lokalne zajednice u BiH koja je uključena u realizaciju projekta.

Projekat realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a finansira ga Zeleni klimatski fond (GFC).  Ukupna vrijednost je 2,3 miliona dolara.

Saradnici na projektu su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, kao i ostale relevantne institucije.

Cilj projekta je da se unaprijede planovi za prilagođavanje klimatskim promjenema, definišu srednjoročni prioriteti u prilagođavanju, izgrade institucionalni kapaciteti te demonstriraju inovativni pristupi za finansiranje aktivnosti prilagođavanja na lokalnom nivou.

Po realizaciji projekta, na nivou lokalnih samouprava biće razvijena i testirana jedna inovativna strategija finansiranja aktivnosti koje za cilj imaju prilagođavanje klimatskim promjenama. Uz to, biće kreirani i klimatski modeli, te pripremljeni koncepti projekata koji se tiču ovog pitanja, a sve u svrhu apliciranja na dostupne fondove.

Planirano je da projektne aktivnosti u Trebinju počnu u mjesecu martu, te da budu završene do kraja 2021. godine.