Najave događaja


Služba za lokalni ekonomski razvoj (LER)

Geografski položaj

Grad Trebinje nalazi se na krajnjem jugu Republike Srpske i BiH, u zaleđu južnog Jadrana ili dubrovačko-hercegnovskog primorja. Nalazi se na tromeđi Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore. Grad je smješten na obalama rijeke Trebišnjice, ispod planine Leotar, na nadmorskoj visini od 273 m. Od Dubrovnika je udaljen 27 km, a od Herceg Novog 45 km.

Klima

Mediteranska klima sa kratkim, blagim zimama i dugim toplim ljetima odlika je Trebinja. Prosječna godišnja temperatura vazduha je 16,6 °C, prosječna januarska temperatura je 8,3 °C, dok je julska 26,5 °C. Ljeti se temperature često penju i iznad 38 °C, a zimi se se ponekad spuste i ispod 0 °C. Godišnje padne prosječno 1624 mm padavina. Sa 260 sunčanih dana u godini, grad Trebinje spada u najsunčanije gradove na Balkanu. Klima je pogodna za uzgoj južnog voća (smokva, nar, mandarina, limun, narandža, grejpfrut, maslina, vinova loza).

Istorija

Trebinje se prvi put spominje u X vijeku kod Konstantina Porfirogenita pod nazivom Tribunia, koji se kasnije promijenio u naziv Travunija. Današnji naziv datira iz XVI vijeka, a najstariji stanovnici Trebinja bila su plemena Ilira, Tračana i Grka. Kroz različite periode Trebinje se razvijalo pod uticajem Vizantijskog carstva, a kasnije i Turskog carstva, te Austrougarske imperije. Danas se u Trebinju i okolini mogu naći brojne kulturne zaostavštine koje svjedoče o kulturama koje su oblikovale današnje Trebinje.

Razvojni resursi

Najjeftinija čista energija, povoljni klimatski uslovi, te široka kulturna tradicija su samo neki od spacifičnosti Trebinja. Hidroenergija i potencijal za ekspoloataciju sunčeve energije i energije vjetra najvažniji su razvojni resursi Trebinja. Značajno mjesto zauzima i poljoprivreda. Organski proizvodi, danas povlastica rijetkih, uzgajaju se kako u samom gradu tako i u okolini Trebinja. Nekada industrijski centar regije, poznat po Fabrici Alata Trebinje i Tekstilnoj industriji „Novoteks“, danas ima tendenciju i da oživi industrijsku proizvodnju. Kvalitetna i obučena radna snaga, te blizina granice sa EU, sa državama Hrvatskom i Crnom Gorom, su samo neke od prednosti koje Trebinje nudi potencijalnim investitorima.

Kultura

Na području grada Trebinja nalaze se brojni istorijski spomenici, vjerski objekti i arheološka nalazišta. Trebinje je mjesto rođenja i življenja poznatog srpskog pjesnika, Jovana Dučića, čiji posmrtni ostaci danas leže u Manastiru Hercegovačka Gračanica, na brdu Crkvina iznad Trebinja. Pored brojnih kulturno-istorijskih spomenika, grad Trebinje ima i niz prirodnih ljepota i specifičnosti. Mnogobrojni hoteli, moteli i restorani pružaju posjetiocima potpun užitak boravka u ovom gradu.

Turistički biser

Prirodne ljepote i znamenitosti ovog grada su mnogobrojne (izvori, ponori, pećine, jame, rijetke biljne i životinjske vrste, te atraktivni prirodni lokaliteti za odmor, rekreaciju i turizam (Lastva, Zubci, Bijela Gora). Grad Trebinje raspolaže smještajnim kapacitetima poput hotela, motela, prenoćišta, eko-kampa, koji ukupno imaju oko 650 ležaja. Na području grada djeluju turističke i kulturne i obrazovne ustanove. Sektor turizma, zajedno sa poljoprivredom, prepoznat je kao jedan od strateških pravaca razvoja sa ciljem da se iskoriste ogromni potencijali kojima Trebinje raspolaže.

Sportski kamp

Sportski košarkaški kamp “Dejan Bodiroga” svake godine u Trebinju okuplja mlade košarkaške talente uzrasta od 12 do 18 godina iz svih krajeva svjeta. Za šest sezona svoga postojanja kroz kamp je prošlo više od 1800 učesnika iz oko 25 zemalja svijeta. Po ocjenama mnogih kompetentnih osoba u oblasti sporta, kamp “Dejan Bodiroga” Trebinje izrastao je u najbolji i najorganizovaniji sportski događaj ovakvog karaktera na prostorima ovog dijela Evrope.

Rješenje postoji - Рјешење постојиPReduzetnički portal Republike Srpske