Stanje nije alarmantno – gradske službe mogu da odgovore svim izazovima

Pregleda: 109

Na područjima Gorice, Hrupjela i centra grada evidentirano je najviše štete od noćašnjih udara vjetra, ali stanje na terenu nije alarmantno, a Grad Trebinje vlastitim kapacitetima može da odgovori izazovima i pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Sva raspoloživa operativa gradske uprave i javnih preduzeća u pripravnosti ili na terenu.

Ćurić je kazao da je od jutros na besplatan broj Centra za obavještavanje 121 zabilježeno oko 500 poziva građana, da svako minut-dva stiže novi poziv, te da je operativa koju je angažovala Gradska uprava do sada imala više od trideset terenskih intervencija.

Ćurić kaže da je građani najčešće žale na štetu na krovnom cijepu ili dimnjacima na kućama ili pomoćnim objektima.

„Molio bih građane da imaju razumijevanje i ne prijavljuju neke manje štete koje oni sami mogu sa saniraju, te da prijavljuju samo oni koji problem ne mogu da riješe sami. Narednih dana će doći komisija da sagleda stanje u vezi sa eventualnom finansijskom nadoknadom“, kazao je Ćurić.

Radovi na raščišćavanju oborenih stabala u gradskom parku, dodaje on, već su završeni, preusmjeravanjem napajanja strujom prema izvorištu spriječeno je da grad ostane bez vode, a struja još nije došla samo u Pridvorce, te pojedina mjesta u ruralnom području.

Šteta će, izvijesno je, biti višemilionska – samo na zatvorenom bazenu u izgradnji, u gradskom parku, srednjoškolskom centru i pojedinim privrednim objektima  – dodaje Ćurić.

Ćurić je istakao da je olujni vjetar tokom noći duvao konstantno velikom brzinom, sa povremenim orkanskim udarima.

„Brzina vjetra se mjeri Boforovom skalom. Ta skala ide do broja 12 – a u Trebinju su udari vjetra bili između 9 i 10 jedinica na skali. A kada vjetar duva tom brzinom – čupa drveće iz zemlje i pravi veliki štete na objektima. Na mjestima gdje se mjeri, brzina vjetra bila je 95 kilometara na sat, što ne znači da na pojedinim mjestima nije bila i veća brzina“, napomenuo je Ćurić.

Komentari: 0

Vaša elektronska adresa je obavezna ali neće biti prikazana. Obavezna polja su obeležena sa *.