Kultura

Istorijska retrospektiva grada Trebinja svjedoci da je Trebinje oduvijek važilo za kulturni centar na predijelu današnje Istocne Hercegovine. Bogato kulturno naslijede, brojni kulturni i istorijski spomenici, široka kulturna tradicija i savremene kulturne tendencije spajaju se u jedinstvenom ambijentu Grada Trebinja, u sve poznatijem Ducicevom zavještanju „Trebinje – grad kulture“.

Kontinuiranim razvojem svega onoga što je generacijama ostavljeno na cuvanje i ulaganjem u moderne oblike kulturnog života, grad Trebinje je i danas prepoznatljivo po svojim brojnim kulturnim sadržajima koji svjedoce o kontinuiranom istorijskom razvoju Trebinja.

Još od vremena kada smo ga nazivali Travunija, pa do danas kada se zove Trebinje, može se reci da je naš grad zadržao duh prošlosti. Dvije velike imperije, Turska i Austrougarska, ostavile su Trebinju vjecne podsjetnike na periode kada se grad, uprkos turbulentnim istorijskim tokovima i dogadajima, ocuvao i odolio uticajima vremena i prolaznosti.

Trebinje je danas savremena kulturna zajednica, sa brojnim kulturnim preferencijama popout narodne tradicije, muzike, pozorišta, filma, književnosti i drugog modernog kulturnog stvaralaštva. Sudeci po istraživanjima, kulturne preferencije baziraju se na sintezi tradicionalnih i savremenih kulturnih oblika, gdje se poštuju i cijene svi kulturni tokovi koje smo naslijedili, kao i novi kojima težimo kroz sve cešce raslojavanje monokulturne tradicije i uvažavanje multikulturalnog naslijeda koje nam je u prošlosti povjereno.

U okviru nastojanja da se kulturni život ocuva i unaprijedi, u Trebinju se održavaju brojne kulturne manifestacije i svecanosti. Kulturna politika lokalne zajednice, definisana posljednjih godina, otjelovljena kroz brojne manifestacije kulture, daju Trebinju sasvim novu dimenziju. Trebinje je vec dugo sredina u kojoj je kultura i duhovna potreba, a u poslednje vrijeme sve više, i zamajac razvoja turizma. Sve to, razlog je što se uz Trebinje sve više veže odrednica grada kulture

“Trebinje – grad kulture”, zamišljen u kontekstu evro-mediteranske kulturne tradicije, svojevrsno je zavještanje Jovana Ducica, jednog od najznacajnijih srpskih pjesnika. Ovaj projekat i identitet grada kao kulturnog i duhovnog centra, upotpunjuju kulturne manifestacije, koje prevazilaze regionalni i državni karakter i postaju stjecište umjetnika i kulturnih djelatnika šireg znacaja. Prije svega, to su, vec tradiconalne Trebinjske ljetne svecanosti, manifestacija kulture, koja vec niz godina, od aprila do oktobra, svojim raznovrsnim i visokokvalitetnim sadržajima, privlaci brojne umjetnike i poklonike umjetnosti.

Tokom poslednje decenije Trebinje je postalo ekonomski, zdravstveni, kulturni, obrazovni, sportski i duhovni centar Istocne Hercegovine. Sliku grada, kao kulturnog, obrazovnog i duhovnog centra regije, podupiru mnoge obrazovne ustanove, škole, fakulteti, muzeji, legati, galerije, likovne kolonije, amaterska pozorišta, kulturno-umjetnicka društva i mnogobrojne kulturne manifestacije. U Trebinju djeluju tri visokoškolske ustanove: Akademija likovnih umjetnosti, Fakultet za proizvodnju i menadžment i Viša škola za turizam i hotilijerstvo.

Muzej Hercegovine, sa stalnim izložbenim postavkama, brojnim legatima i depoima sa eksponatima neprocjenjive kulturno-istorijske vrijednosti, te stalnim tribinama na kojima se promovišu nova naucna otkrica iz oblasti istorije, arheologije i etnografije, zatim Narodna biblioteka, sa Ducicevim legatom vrijednih primjeraka kamene plastike, znacajnim slikarskim djelima i licnom pišcevom bibliotekom, predstavljaju ustanove od izuzetne važnosti i stubove razvoja kulture grada i šire regije.