Održana svečana akademija “Kod kneza na balu”

Pregleda: 327

U Kulturnom centru u Trebinju večeras je u okviru 51. “Dučićevih večeri poezije” održana svečana akademija “Kod kneza na balu”, tradicionalna svetkovina stiha posvećenog najznamenitijem Trebinjcu, pjesniku Jovanu Dučiću.

U pozdravnoj besjedi u ime domaćina, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je ovaj grad, zahvaljujući i Dučiću, danas na dobrom putu da u širim evropskim okvirima predstavlja mjesto koje je izazovno i u okviru kulturnog menadžmenta izuzetno atraktivno i konkurentno.

Petrović je naveo da je koncept, koji je u razvojne planove stavio kulturu, u Trebinju primijenjen kroz projekat “Trebinje-grad kulture”, čime su oborene sve ranije teze da se ulažući u tu oblast samo gube vrijeme, novac i razvojni tempo.

Petrović, koji je i predsjednik Savjeta “Dučićevih večeri poezije”, istakao je da Trebinje kroz kulturu doživljava urbani i turistički razvoj, što dokazuju činjenice da se vodi računa i o najmanjem komunalnom projektu, koji su direktna investicija u razvoj i za koje troškovni parametri ne postoje.

“Niko sa sigurnišću ne može da predvidi kakav razvojni tempo možemo da očekujemo u narednom periodu, jer su naši kapitalni projekti u turizmu od Trebinja napravili grad koji je spoznao, oblikovao i brojnim poslovnim ljudima ponudio nove mogućnosti i još veće izazove”, ocijenio je Petrović.

Profesor Boško Suvajdžić u besjedi je naveo da Dučićevo djelo, pa i ove večeri poezije u Trebinju, predstavlja fino, filigransko tkanje koje jednom narodu i njegovoj istoriji obezbjeđuje dubinu kulturnog pamćenja.

“Bez te dubine kulturnog pamćenja – nisu mogući ni narod ni njegova istorija”, poručio je Suvajdžić.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su Hor Akademskog kulturno-umetničkog društva “Lola” iz Beograda, dramski umjetnici Biljana Đurović i Nebojša Kundačina, vokalni i solisti baleta Aleksandra Stamenković, Snežana Berić, Bojana Žegarac i Milan Rus, uz klavirsku pratnju Nevene Živković i domaći duet Božidar Vučur i Marija Ninković.

Komentari: 0

Vaša elektronska adresa je obavezna ali neće biti prikazana. Obavezna polja su obeležena sa *.