Otvarena izložba „KONTRAPUNKTI“

Pregleda: 291

U okviru obilježavanja manifestacije Dučićeve večeri poezije u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje večeras je svečano otvorena izložba, dvojice vrhunskih slikara Dada Đurića i Vladimira Veličkovića, pod nazivom „KONTRAPUNKTI“.


Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da izložba radova Veličkovića i Đurića, uz ranije izložbe radova Pikasa, Dalija i Omčikusa, potvrđuje ranije uspostavljeni projekat kroz koji je Trebinje predstavljeno kao grad kulture.

„U Trebinju, po svaku cijenu, moramo da izbjegnemo osrednjost i, iako, sa prilično tankim budžetima, moramo da dovedemo umjetnike koji su predstavljali, a i danas predstavljaju najveća imena likovne umjetnosti“, istakao je Petrović.


On je rekao da se Veličković i Đurić doživljavaju kao ljudi kroz koje je progovorio narodni genije i čije djelo označava i upućuje na veliki umjetnički kapacitet.

„Imati na jednom mjestu Veličkovića i Đurića znači nesuočavati se sa konformizmom i tradicionalizmom, nego sebe i svoje mogućnosti vidjeti u jednom modernom, avangardnom kontekstu, koji postavlja nova pitanja“, naveo je Petrović.


Petrović je naglasio da među večerašnjim radovima dominira pokret u njegovim brojnim aspektima, koji, ako usahne ili nestane, dovodi do pitanja ‘šta nam ostaje?’.

Komentari: 0

Vaša elektronska adresa je obavezna ali neće biti prikazana. Obavezna polja su obeležena sa *.