Otvorena konferencija „Savremeni matematički problemi“

Pregleda: 452

Na Fakultetu za proizvodnju i menadžment otvorena je konferencija posvećena dugogodišnjem profesoru i utemeljivaču katedre za matematiku na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Milenku Pikuli, na kojoj učestvuje više od 70 profesora iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Rusije i Turske, a prijavljeno je više od 50 naučnih radova.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zahvalio je dekanu Fakulteta za proizvodnju i menadžment Dušanu Jokanoviću, koji zajedno sa Društvom matematičara organizuje ovu konferenciju već peti put.

“Ova metematička konferencija svakako će nam dobro doći. Planirali smo da kroz istraživačku stanicu napravimo sekciju za matematiku”, rekao je Petrović.

On je istakao da ovakvi skupovi pokazuju da će to biti dobra baza za istraživačku stanicu, čije otvaranje je planirano u Zgonjevu, u Petrovom polju.

Petrović je rekao da su ovakvi skupovi dodatak brojnim kulturnim i sportskim događajima koji se organizuju u Trebinju.

“Matematika je baza svih ostalih djelatnosti i s tim u vezi važno je da postoje i studentske sekcije na kojima studenti mogu da čuju smjernice i uputstva”, dodao je Petrović.

Milenko Pikula, profesor kojem je i posvećena konferencija, rekao je da je ovo veliki trenutak za njega.

“Ja sam Hercegovac koji je radni vijek proveo u Sarajevu i Istočnom Sarjevu. Srce me je vezalo za Trebinje i zato danas sa ponosom prisustvujem ovoj naučnoj konferenciji”, dodao je Pikula.

Pikula je rekao da je matematika zahtjevna, umna disciplina.

“Za ovih 46 godina, koliko radim, iskusio sam i shvatio da je matematika kraljica nauka, ali i ropkinja. Kraljica zbog metode, a ropkinja zbog primjene, jer je svi koriste”, rekao je Pikula.

Pikula kaže da se matematikom mogu baviti samo oni koji su posebno talentovani i dodao da je najbolje matematičare susreo na Univerzitetu Lomonosov.

Organizatori dvodnevne konferencije su Društvo matematičara Republike Srpske, Grad Trebinje, Ministarstvo nauke i tehnologije i katedra za matematiku Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari: 0

Vaša elektronska adresa je obavezna ali neće biti prikazana. Obavezna polja su obeležena sa *.