Otvorenе izložbе “Milena Šotra Gaćinović” i “Zvonari slobode”

Pregleda: 148

U trebinjskom Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba slika Milene Šotre Gaćinović u okviru obilježavanja krsne slave grada.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je večerašnji događaj, svojevrsna, zahvalnost “jednoj znamenitoj ženi-slikarki, koja je obilježila i istoriju srpskog slikarstva 20. vijeka, velikom stvaraocu i patrioti”.

On je istakao da je Milenin život bio veoma dinamičan – stizala je od Neretve do Amerike, od Amerike do Kremlja, od Pariza do Londona, Rima, Budimpešte, vraćajući se uvijek u svoju rodnu Hercegovinu.

“Gradska uprava Grada Trebinja je opredijeljena da se u saradnji sa relevantnim institucijama na dostojan način oduži velikanima poniklim u Hercegovini, koji su svojim radom i životnim djelom zadužili Hercegovinu i srpski narod u cjelini”, naveo je Ćurić.

Pomoćnik ministra kulture i prosvjete Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da kultura večeras slavi uz djela ove velike slikarke.

“Resorno ministarstvo podržava i cijneni izložbe ovakvog karaktera, koje doprinose širenju saznanja o značaju i bogatstvu naših prostora”, rekla je Đakovićeva.

Milena Šotra Gaćinović rođena je u Stocu prije 110 godina. Na njenim djelima dominirala je zelena boja, kako je sama govorila – boja Neretve. Veći dio njenih umjetničkih djela čuva se u trebinjskom Muzeju Hercegovine.

Pokrovitelji izložbe su grada Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

ZVONARI SLOBODE

U galeriji trebinjskog Kulturnog centra otvorena je izložba “Zvonari slobode” Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića, koja je posvećena dvojici velikana – Mihajlu Pupinu i Nikolaju Velimiroviću koji su širili slavu i čast Srbije u anglosaksonskim zemljama, u vrijeme kada je sudbina naroda zavisila od truda izuzetnih pojedinaca.

Otvarajući izložbu, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak rekao je da je ova izložba i u Srbiji izazvala veliku pažnju, a da je njen akcenat na manje poznatim činjenicama o nacionalnom radu pogotovo Pupina i Velimirovića u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Komentari: 0

Vaša elektronska adresa je obavezna ali neće biti prikazana. Obavezna polja su obeležena sa *.