Trebinje domaćin dva naučna skupa

Pregleda: 397

U Trebinju su danas otvorena dva naučno- stručna skupa “Memento – Jevto Dedijer” i “Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja – geneze i perspektiva razvoja”. U naredna tri dana skupove će posjetiti više od 200 eminentnih stručnjaka iz geografske i drugih naučnih oblasti iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Makedonije.

Skupove je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak ističući da je “Memento – Jevto Dedijer” naučni skup posvećen čovjeku koji je ostavio bogat opus naučnih studija iz oblasti antropogeografije i geomorfologije.

Govoreći o drugom naučno-stručnom skupu gospodin Banjak  naglasio je da je ovo dobra prilika da se nešto što je aktuelno uklopi sa osvjetljavanjem lika i djela naučnika koji je iz Hercegovine.

“Organizacijom ovih skupova, kao i onih koji su već održani ili će to biti u skorije vrijeme, Trebinje se afirmiše kao ozbiljan kongresni centar”, izjavi je Banjak.

U programu naučnih skupova su i dvije izložbe – dokumentarna izložba originalnih spisa i fotografija „Jevto Dedijer i Hercegovina“, te stručna „Planerska umrežavanja 3“, koja će predstaviti oko 60 urbanističkih i prostornih planova iz zemalja okruženja.

Organizatori skupova su Grad Trebinje, Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu i Asocijacija prostornih planera Srbije.

Komentari: 0

Vaša elektronska adresa je obavezna ali neće biti prikazana. Obavezna polja su obeležena sa *.