Министар вањске трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац посјетио је данас Требиње и са градоначелником Мирком Ћурићем обишао локалитет на коме ће бити изграђена прва бесцаринска слободна зона у Републици Српској.

Градоначелник Ћурић каже да се подручје планирано за слободну зону простире на 14 хектара земље и да ће зона саобраћајно бити добро повезана, јер се налази поред трасе западне обилазнице у изградњи – која спаја магистралне путеве према Мостару и Дубровнику, а у њеној непосредној близини је планирана и изградња будућег аеродрома.

Како је данас речено, Град Требиње и ресорно министарство ће већ наредне недеље отпочети поцедуре везано за формирање слободне зоне у Требињу, а потом ће упутити и писма намјере различитим компанијама.

„Кључно је да ћемо у наредном периоду послати и писма намјере према свим извозно орјентисаним фирмама. Са господином Кошарцем договорили смо да у наредних десетак дана организујемо и састанак са компанијама који су заинтересоване – да видимо шта је то што они траже, али исто тако да покажемо шта смо ми спремни да понудимо, а трудићемо се да то буду најбољи могући услови“, рекао је Ћурић.

Министар Кошарац је оцијенио да Требиње има повољан географски положај за формирање слободне зоне, јер се налази на граници са Европском унијом, у близини лука Плоче и Бар.

„Радује ме чињеница да Градска управа води политику да се у Требиње концентришу респектабилне и кредибилне компаније које извозе своје производе. У том смо контексту закључили данас да ћемо – поред састанка тимова у вези са припремом документације за покретање поступка одобравања изградње слободне зоне – радити и са Спољнотрговинском комором БиХ на начин да позовемо све угледне компаније из Српске и Федерације БиХ које остварују спољнотрговински промет преко 50 посто да евентуално своје пословне интересе нађу овдје. Мислим да ће то бити снажан привредни импут за развој овога града“, рекао је Кошарац.

Питања из домена формирања слободних зона налазе се у надлежности Министарства вањске трговине и економских односа БиХ, а како је Кошарац истакао, ово министарство ће бити партнер Градској управи Требиње у наредним корацима и процедурама.