Градоначелник Требиња Мирко Ћурић обишао је данас граничне прелазе „Иваница“ и „Клобук“, гдје је разговарао са надлежним санитарним инспекторима који издају рјешења о кућној изолацији држављанима БиХ који улазе у земљу из Хрватске и Црне Горе.

Ћурић, који је посјетио и пункт требињске полиције у мјесту Љубову, истакао је да су га надлежна лица упознала о одређним проблемима на терену, међу којима су најизраженији немогућност аутоматског добијања података о лицима којима је издато рјешење о самоизолацији и не посједовање адекватне опреме на самим прелазима.

„Инспектор у Иваници нема чак ни рачунар да уноси податке у базу о лицима којима је написао рјешење о самоизолацији, па надлежни органи у Требињу, полиција и Комунална полиција, тек послије, малтене, 24 часа могу да имају податке која су то лице и да тек тада почну да их контролишу“, навео је Ћурић.

Он је истакао да је један од проблема и тај што на граничним прелазима нису обезбијеђени дигитални топломјери, због чега се Град Требиње понудио да их набави и да их да на коришћење надлежним инспекторима на граничним прелазима који су непосредно везани за наш град.

Као један од највећих недостатака Ћурић је навео да лице које долази из Хрватске, а држављани су БиХ, а притом имају пребивалиште у Сарајеву или Брчком, несметано могу да праве паузе или нешто купују на путу до пребивалишта.

„Па замислите ако је то лице већ има вирус корона, а надлежни органи то не знају, јер не могу да му утврде ниједан симптом, па чак ни температуру што је бар лако и безбједно могуће провјерити. Та  лица могу да наточе гориво у Требињу или да сврате у неки супермаркет да купе нешто да поједу и попију и тако да дођу у контакт са нашим суграђанима и ето нам проблема, навео је Ћурић.

Он је казао да ће Град Требиње своје примједбе још данас упутити републичком Штабу за ванредне ситуације, од кога ће тражити да код надлежних бх. институција инсистира на постављању шатора код граничног прелаза „Иваница“.

Говорећи о шатору на граничном прелазу „Клобук“, који има 20 кревета, Ћурић је казао да је његово мишљење да сва лица, домаћи грађани и странци, која прелазе границу, а у кућну изолацију не могу да оду у Требиње или неку ближу општину, а притом немају превоз до свог мјеста пребивалишта, треба задржати у карантину у шатору, а не, као што је сада случај, допустити им да пређу границу и да она, неријетко и пјешке, дођу у Требиње и шетају по граду, па чак и стопирају да би дошли до своје куће.

„Имамо већ неколико таквих случајева. Нећемо дозволити да шетају по граду, па нека се љути и коментарише шта год ко хоће, јер је моја и обавеза мојих сарадника да, колико је год могућ,  заштитимо све грађане Требиња. Ова лица су потенцијални носиоци вируса корона и треба да буду у карантину у шатору док њихове породице, град или општина по њих не пошаље превоз, поручио је Ћурић.

Према његовим ријечим, постоји вјероватноћа и да одређен број људи у Републику Српску и БиХ улази илегално, како и избјегли четнаестодневну кућну изолацију.

Он је још једном замолио све своје суграђане да поштују самоизолацију, захваљујући се свима који поштују мјере како градског, тако и републичког Штаба за ванредне ситуације.

На подручју Требиња нема евидентираних случајева инфекције новим вирусом корона, а у изолазцији се налази 316 људи.