У Требињу је данас потписан споразум о сарадњи Шаховског клуба „Требиње“ и Шаховске академије „Анатолиј Kарпов“, који ће требињским шахистима омогућити системски развој овог спорта и учешће на међународним и свјетским шаховским такмичењима.

Овим споразумом, који су потписали свјетски шампион у шаху Анатолиј Kарпов и предсједник Шаховског клуба „Требиње“Раденко Драшковић, дефинисани су начини пружања услуга научне и стручне подршке у спровођењу општих развојних програма додатне едукације дјеце и одраслих за наставу шаха.

Анатолиј Kарпов је, након пријема у градској управи, истакао да је Требиње град у коме постоје одлични услови за развој спорта.

Он је навео да ће након што је потписан овај споразум шахисти из Требиња моћи да учествују и на значајним свјетским онлајн такмичењима.

„Овај споразум је важан за развој спорта и наше дјеце,надам се да ће шаховска федерација, Шаховски клуб Требиње бити дио шаховског програма за развој шаховских талената“, рекао је Kарпов.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је изразио наду да ће ова школа шаха у Требињу бити на понос свих, а посебно младих талената.

„Договорили смо се данас да Град Требиње и Шаховски клуб „Требиње упуте једно писмо подршке да се свјетско првенство у шаху 2022. године за узрасте од 10, 12 и 14 година, одржи у Требињу. То  би било од великог значаја како за талентоване шахисте тако и за наш град “, рекао је Ћурић.

Kочо Говедарица, предсједник Управног одбора Шаховског клуба „Требиње“ је рекао да  је данас празник шаха и спорта јер ће споразум са Шаховском академијом „Анатолиј Kарпов“ помоћи да требињски шахисти остварују значајне резултате и успјехе не само на домаћој него и на међународној сцени.

„Споразумом је то дефинисано, подржаће нас и градска управа, а ми ћемо све учинити да школа која ће сада носити назив Међународна школа шаха „Анатолиј Kарпов“ Требиње буде на понос и да ће бити препознатљива у Европи као расадник младих шахиста и као спортска грана која ће бити на част Требињу и Херцеговини“, рекао је Говедарица.

Шаховски клуб „Требиње“ једини је шаховски клуб у Босни и Херцеговини који је потписао овај уговор са Шаховском академијом „Анатолиј Kарпов“.