Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће Министарство просвјете и културе Репубике Српске и у овој години подржати културне манифестације у нашем граду, те се активно укључити у питања уписне политике у средњим школама.

Ћурић је, након састанка са министром Наталијом Тривић, истакао да је договорена сарадња и у области предшколског и основног образовања, али и око слања приједлога и мишљења за нове законе који се тичу надлежнисти овог ресора.

„Министарство ће дати и сву неопходну подршку за изградњу нове зграде Гимназије чији је донатор Родољуб Драшковић, као и за пројекат ‘Повратак природи’, који је јединствен у цијелој Републици Српској“, навео је Ћурић.

Говорећи о уписној политици у средњим школама, Ћурић је казао да су предузети иницијативни кораци и да је посебна пажња усмјерена како на занимања која се директно тичу туризма, тако и на одређене занате у Техничкој школи.

„Све те мјере треба да допринесу разноврснијем кадру и да дјеца која заврше једну од тих школа одмах по изласку из школских клупа пронађу посао“, навео је Ћурић.

Министар Наталија Тривић навела је да ју је руководство Требиња упознала о свим плановима из надлежности овог ресора, а која се директно или индиректно тучу и нашег града.

Она је истакла да су у току припреме за доношење новог закона о предшколском васпитању и образовању, али и измјене закона о средњем васпитању и образовању, чиме треба да се унаприједи развој образовања у овим областима.

„Овим актима дефинисаће се обавезе сваке локалне заједнице и Владе Републике Српске, а већ од септембра дјеца за потешкоћама у развоју и дјеца из хранитељских породица имаће право на бесплатно похађање вртића“, навела је Тривић.

Према њеним ријечима, у основном и средњем образовању наставиће се са иновативним плановима и програмима и усавршавању и едуковању просвјетног кадра.

Тривићева је истакла и да је упозната са програмом Требињског културног љета, који је веома разноврстан и који диприноси афирмацији културе не само нашег града, већ и Републикем Српске.

У наставку радне посјете Требињу, министар Тривић посјетила је Музеј Херцеговине.