Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је вечерас да је владика Атанасије симбол Херцеговине и Српске православне цркве, епископ који уз свој народ био и у радости и тузи, па и онда када је требало чувати огњишта и опстанак српског народа на овим просторима.

Ћурић је истакао да се ријетко рађа човјек какав је био владика Атанасије и да сваки Херцеговац треба да се захвали Богу што је живио у времену када и велики владика.

„Са великом тугом сам примио вијест да се наш преосвећени владика упокојио у Господу. Ми сада тугујемо, али сам сигуран да се небеса радују, да се радује Царство небеско јер им долази наш владика“, навео је Ћурић.

Он је казао да је владика Атанасије био много више од владике, много више од духовника и много више од обичног човјека.

„Био је оно што су проповиједила свети апостоли, који је у свему видио лик и промисао Божију. Заволио је Херцеовину као своју родну груду, заволио је сваког Херцеговца, посебно дјецу јер је и он, осим што је био пастир, све вријеме био заправо дијете“, рекао је Ћурић.

Према његовим ријечима, историја ће свједочити о владици Атанасију као великом духовнику и још већем теологу, као некоме ко је оставио неизбрисив печат и који ће заувијек остати у срцима вјерника.

Искрене изразе саучешћа упутио је Српској православној цркви, Епархији захумско-херцеговачкој и приморској и вјерном православном народу.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије преминуо је вечерас у Болници Требиње у коју је примљен крајем фебруара након што је тестиран на присуство вируса корона и испољио извјесне симптоме болести.