Требиње има огромну развојну шансу, то је град отворен за туризам, али и друге развојне пројекте – поручила је данас предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Она је након посјете припремној настави, коју је Градска управа организаовала за свршене средњошколце у Требињу који желе да упишу факултете, истакла да је то стимулативан примјер и за друге локалне заједнице и требао би да буде трајни програм који ће се проводити у цијелој Републици Српској.

„Требињска градска управа је водила рачуна о ученицима који желе студирати, просвјетним радницима који воде припремну наставу и родитељима којима је растерећен кућни буџет јер не плаћају припреме за факултет. Успјели су направити ланац пројеката, припремити свршене средњошколце да упишу факултете, кроз школовање им омогућити стипендију, кад заврше  обезбједити новац за приправнички стаж или новац за самозапошљавање“, истакла  предсједница Цвијановић након данашње посјете Требињу.

Она је додала да је са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем разговарала и о отварању пољопривреног факултета у Требињу, као пријеко потребној високошколској установи  и обавези која још није реализована.

„На подручју Требиња удвостручен је број пољопривредних газдинстава, што значи да је пољопривреда перспектива овог дијела РС, као и туризам. Требамо омогућити да нам се дјеца школују овдје, што ће бити стималанс за младе људе“, истакла је Цвијановићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је подсјетио да је Требиње прва локална заједница која је покренула припремну наставу за свршене средњошколце који желе да упишу факултет.

„Са нашим професорима припремамо више од 50 свршених средњошколаца. Надамо се да ће сви уписати факултете и вратити се у Српску и Требиње. Град Требиње ће објавити и нови јавни позив за приправнике у јавном и приватном сектору и обезбједити новац за све који су заинтересовани.  И ове године ћемо имати  јавни позив за све оне који желе да се самозапосле, како би људи радили и стварали у Требињу“, најавио је Ћурић.

Евелина Дучић, професор Српској језика и књижевности у Центру средњих школа, каже да је обрадовала иницијатива Градске управе о организовању припремне наставе за будуће студенте – јер је то за њу био знак да неко ипак још увијек води рачуна о томе да наша дјеца буду школована.

„Други разлог је што сам и ја мајка четворо дјеце, знам како је тешко спремити дијете за факултет и колико ту новца треба. Вриједност ове идеје је што ће, надам се, трајати и у наредним годинама. Надам се да ће и све више младих људи знати то да цијене и да ће то утицати на њихову одлуку да се након завршених студија врате у свој град“, истакла је Дучић.