Фонд солидарности новчано помаже ученике подручних школа

Прегледа: 1230

На основу одлуке градоначелника Требиња Луке Петровића, до краја ове и у пет мјесеци наредне године око 130 ученика подручних одјељења требињских основних школа у Ластви, Петровом пољу, Љубомиру и Дражин Долу добијаће мјесечну новчану помоћ, која ће се финансирати из средстава Фонда солидарности Града Требиња.

Како је појаснио Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња, основни критеријум за додјелу помоћи јесте да ученик похађа подручну школу и да је један или оба родитеља незапослен, при чему је износ мјесечне помоћи у случају да је један од родитеља дјетета незапослен 75, а ако су оба родитеља незапослена – 125 КМ.

„Оно што је градску управу подстакло на овакав потез јесте податак да све више дјеце из приградских и руралних подручја жели да похађа школу у градским школама, села и приградска насеља нам тако постају пуста, што повлачи укидање подручних одјељења  и губитак посла за наше просвјетне раднике. У разговору са представницма мјесних заједница и грађанима закључили смо да су родитељима финансије основни проблем и да им на овакав начин можемо олакшати школовање дјеце“, истиче Ћурић.

Он додаје да ће се средства исплаћивати преко Фонда солидарности, што је, како је навео, веома битно јер људи који уплаћују средства у Фонд желе да знају у које сврхе се тај новац користи.

„Ово је нешто што треба Требињу, сматрам да овакви потези треба да буду примјер и осталим градовима и општинама да ураде нешто слично“, каже Ћурић.

Рок за подношење докумената за добијање мјесечне новчане помоћи за ученике подручних одјељења основних школа на протокол Града Требиња је 30. септембар, а потребни су: извод из матичне књиге рођених, ЦИПС-ова пријава пребивалишта за дијете и родитеље, потврда са Завода за запошљавање о незапослености једног или оба родитеља, кућна листа и потврда из школе о похађању наставе у подручним одјељењима.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.