Град Требиње ће од 11. до 13. октобра бити домаћин Балканског првенства у бициклизму, које ће окупити око 200 такмичара из више држава овог дијела Европе, рекао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ћурић је истакао ће град помоћи организовање ове трке и пружити сву неоходну логистичку подршку.

“Очекује нас више од 200 такмичара из 11 држава. Вјерујем да ће то бити својеврсни бициклистички спектакл какав Требиње и заслужује”, навео је Ћурић.

Он је изразио увјерење да ће ова трка постати традиционална спортска, али туристичка манифестација, због чега се град одлучио да у цјелости санира бившу жељезничку пругу од Полица до Јазине и претвори је у бициклистичку стазу.

“Радови почињу ове седмице и одвијаће се у двије фазе. Прву фазу чини санација пруге у дужини од око пет километара од новоизграђене саобраћајнице у Мокрим Доловима, кроз тунел у Полицама, преко Жељезничког моста, штреком уз Горичко језеро до Бањеваца, док ће се у другој фази бити санирана дионица до Јазине”, навео је Ћурић.

Према његовим ријечима, у изградњу стазе укључиле су се градске јавне установе, предузећа, те невладине организације и појединци који су спремни да учествују у извођењу радовима.

Предсједник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља рекао је да ће на Балканском првенству учествовати такмичари из Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, Албаније, Грчке, Кипра, Турске, Молдавије, Румуније, Бугарске.

Он је истакао да ће се организовати неколико трка, а да ће главне трке имати 120, односно 50 километара, а да ће посебна трка бити организована и за наше најмлађе суграђане.

Куваља је нашим суграђанима без родитеља уручио по бицикло – поклон Савеза на чијем је челу.

Помоћник министара трговине и туризма Републике Српске Драгана Ристић истакла је да ће министарство подржати ову трку, јер она, поред осталог, промовише и туристичке потенцијале Требиња и Републике Српске.

Трку организује Бициклистички савез Српске уз подршку Града Требиња.