Техничка школа Требиње данас је претставила опрему у вриjедности од  35 хиљада марака, коју је донирала Фондација “Хелветас” и Град Требиње – потврдио је директор ове образовне установе  Дарко Ракић.

Ракић је објаснио да је у питању опремање радионице за  практичну наставу за два занимања електричар-електроинсталатер и техничар ЦНЦ технологије и да ће ЦНЦ машина, која је главни дио опреме бити од изузетног значаја ученицима.

„Ова машина ће служити за пректичну едукацију. За вријеме пандемије су нам поклонили преносне рачунаре. Обука на самој овој машини значи да ученици сутра могу радити на комерцијалним машинама код привредних субјеката“, објаснио је Ракић и додао да ово није први пут да Фондација „Хелветас“ учествује у опремању Техничке школе и подсјетио да је за вријеме пандемије поклонила кабинетима рачунаре.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је казао да је укупна вриједност планираних донација Града Требиња и Фондације „Хелветас“  Центру средњих школа као  Техничкој школи  око 135 хиљада мараака, а сам Град Требиње учествује за 30 одсто средстава.

„Много важније од финансијског дијела је то што ће се обучити преко стотину дјеце само за сада а и наставити генерацијама јер је опрема која траје. Прилагодили смо потребама на тржишту и сљедеће године ћемо се потрудити да уведемо још занимања и да помажемо у практичној настави. Свако радно мјесто нам је важно и неопходно је едуковати кадрове који су потребни“, казао је градоначелник и истракао да је Индустриуја алата Требиње данас запослила радника који су прошли обуку у Техничкој школи и изразио наду да ће сви ученици који буду пролазили овакве и сличне обуке наћи запослење.

Према ријечима Павла Шаренца,  ученика трећег разреда Машинске школе за ЦНЦ програмнирање ова опрема је значајна јер је сигурнија од старе .

„Сада је 100 одсто сигурнија. Прије смо имали праксу у Индустрији алата и на факултету. Научили смо доста али је ова машина сада много модернија и сигурнија“, каже он.

Свен Доминковић, директор Хелветаса је казао да је фондацији најбитније побољшање рада у практичној настави.

„Један мали дио је опремање кабинета али има ту још много тога као што је техничка подршка, обука ментора, измјењивање плана и програма. Врло сам срећан што ће многа дјеца имати прилику да се обуче на овој машини и опреми“, додао је он.

Kоординатор за практичну наставу и носилац пројекта, Јелена Леро је истакла да је у протеклом периоду рађено на модернизацији практичне наставе.

„Циљ овог пројекта је побољшање знања, вјештина, омогућавање запослења. Радили смо студио изводљивости за набавку неопходне опреме. Направили смо фазни приступ опреме у школи и недостајуће опреме.“, казала је она.