У Требињу је одржана дводневна радионица на тему „Финансирање адаптација на климатске промјене“ у оквиру пројекта “Унапређење процеса прилагођавања на климатске промјене (НАП) у климатски осјетљивим секторима у Босни и Херцеговини (БиХ)”, ког проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП), а финансира Зелени климатски фонд (ГЦФ).

Град Требиње је међу четири локалне заједнице у БиХ који је укључен у овај пројекат.

Представљена је Студија осјетљивости за Град Требиње, која ће представљати основу за планирање мјера и пројеката у циљу ублажавања и прилагођавања на климатске промјене.
Путем онлине укључења, представљена су искуства из града Гдањск (Пољска), ово је локална заједница која је повукла велики износ грантовских средстава из европских фондова за реализацију пројеката који доприносе прилагођавању на климатске промјене.

Експертски тим из Гдањска ће пружити подршку у сврхуизраде пројеката са којима ће Град Требиње бити спреман дааплицира за грантовска средства према различитим фондовима.

Град Требиње ће кроз овај пројекат добити и приједлог модела финансирања улагања у прилагођавање на климатске промјене, у циљу бољег планирања буџетских средстава и подизања капацитета у погледу управљања инвестиционим пројектима из ове области.

Радионицу је отворио Замјеник градоначелника Дражен Бошковић,а присуствовали су представници из одјељења Градске управе, јавних установа и предузећа из Требиња.