Град Требиње помаже бруцоше: СТИПЕНДИЈЕ ЗА ПЕТ ДЕФИЦИТАРНИХ ФАКУЛТЕТА

Прегледа: 773

Град Требиње ће наредних дана расписати јавни позив за стипендирање студената прве године дефицитарних факултета у нашем граду – грађевинског, архитектонског, машинског, електротехничког и информатичког факултета.

Ово је саопштио градоначелник Требиња Лука Петровић након састанка у градској управи са требињским средњошколцима завршних разреда, који имају намјеру да студирају.

Према његовим ријечима, биће стипендирани студенти који редовно упишу ове факултете.

“Мишљења смо да ће ових пет струка бити потребно нашем граду у наредним годинама и Град Требиње ће за који дан расписати јавни позив, како бисмо омогућили стипендирање дјеце у првој години факултета, ако их упишу редовно. Стипендију ћемо продужити и за другу годину, ако је такође редовно упишу, а износ стипендије сигурно неће бити испод 250КМ за ове струке“, прецизирао је Петровић.

Градоначелник Требиња је навео да је циљ градске управе да млади, високообразовани људи Требиња остају у свом граду и да нађу запослење за она занимања за која су се школовали.

„Циљ нам је да недостајуће струке буду од наших људи, наших кадрова, да родитељи упућују дјецу на факултете који ће имати запослење одмах, а не да гомиламо струке на Заводу за запошљавање, тако да појединци, на жалост, завршавају факултете а не налазе запослење. Наш је циљ да сви они који заврше и раде у тој струци, и у том смјеру градска управа ће правити своје активности, како би Град Требиње био пун младости која ће се враћати у овај град а не одлазити из њега“, истакао је Петровић.

Јелена Кукурић, ученик завршног разреда Техничке школе, смјер грађевински техничар, нада се да ће уписати студије екологије у Подгорици.

Планирам да упишем еколошки факултет, смјер заштита животне средине. Волим екологију и надам се да ћу наћи посао у Требињу“, каже она.

Њен вршњак Јован Тарана, са скором дипломом Средње техничке школе на смјеру техничар за компјутерско конструисање, истиче да су стипендије Града Требиња велика помоћ и подстрек за што успјешније школовање.

„Надам се да ћу уписати Машински факултет у Новом Саду, зато што ми добро иду стручни предмети, имам врло добар и одличан успјех у средњој школи. Стипендије Града Требиња ће сигурно помоћи бројним породицама, односно ученицима који немају средстава да се школују. Тако ће се помоћи ученицима који су добри и марљиви у школи, а лошег су имовног стања. То је важно за град, јер сматрам да су сиромашнији ученици марљивији, више ће дати овом граду сигурно него они који су имали сва потребна средства за школовање“, каже Тарана.

Састанку са требињским средњошколцима присуствовали су и замјеник градоначелника Мирко Ћурић, те начелници одјељења за друштвене дјелатности и општу управу Зоран Милошевић и Ненад Милићевић.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.