Град Требиње је једна од првих локалних заједница у Републици Српској и БиХ чији су представници исказали интересовање за развој „паметних технолошких рјешења“, која ће значајно олакшати захтјеве грађана, подићи ниво услуга и омогућити већу партиципацију између града и његових становника – поручено је на панел дискусији „Паметна рјешења за градова“ у оквиру конференције „Паметни раст за нову климатску реланост“ која је одржана у Сарајеву.

У панел дискусији, коју су организавали УНДП и Амбасада Краљевине Шведске у БиХ, учествовао је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је присустне упознао о свим „паметним рјешењима“ која су до сада реализована у нашем граду.

Ћурић је истакао да је у протеклом трогодишњем периоду Град издвојио око 1.200.000 КМ у нову лед расвјету, инсталирање видео надзора, израду модерних апликација попут „еПатроле“, уградњу дигитализованог система наводњавања, постављање паметних клупа, енергетску ефикасност…

„И наредном периоду ћемо издвојити новчана средства за различита ‘паметна рјешења’, са посебним освртом на ефикаснији начин одлагања и одвожње отпада, паркинг услуге и туризам“, навео је Ћурић.

Он је истакао да постоји опредијељење да Градска управа своју будућу визију усмјере ка идеји „Паметни град Требиње“, чиме би се, кроз технолошки развој, омогућила доста бржа, ефикаснија и продуктивнија комуникација са грађанима, те смањили бројни трошкови.

Према његовим ријечима, овакве и сличне панел дискусије су од великог значаја за све градове, јер омогућавају размјену искустава и упознавање нових људи из ове области.

„Посебно ми је драго што је представник УНДП-а препознао оно што радимо у Требињу и што са њима имамо дугогодишњу добру сарадњу, истичући да ће нам и у наредном периоду бити на располагању“, навео је Ћурић.

Главни технички стручњак УНДП-а Мариа Димова рекла је да се бројни градови у свијету крећу ка изради „паметних рјешења“, те да је Требиње, уз Сарајево, један од првих градова у Српској и БиХ који је исказао намјеру да учествује у пројекту „смарт сити /Smart city/“.

Она је казала да ће УНДП и у наредном периоду подржати све активности локалних заједница које доприносе њиховом бољем позиционирању, иновативним идејама и паметним рјешењима.

Осим Ћурића и Димове, у панелу су учествовали и директор канцеларије за европске интеграције Западнохерцеговачког кантона Иван Јуриљ и виши консултант у компанији „Дилојт“ Адмир Риџаловић.