Градоначелник Требиња Мирко Ћурић организовао је данас пријем за директора винског подрума „Вукоје 1982“ Радована Вукоја, који је на престижном такмичењу у САД освојио пет златних медаља за своја вина.

Вукоје је истакао да је веома значајно што су вина са Балкана први пут тако добро оцијењена, те да је пољопривреда, која је у стратегији развоја Требиња даје одличне резултате.

„Сорте које су добиле награде долазе са два локалитета – Засад поље и Царски виноград у Требињу, а то доказује да имамо идеалне услове за бављење виноградарством. Умјетност винарства којој тежимо у нашем подруму је дала велики резултат“, рекао је Вукоје новинарима.

Он је навео да су златне медаље додијељене за вина из берби 2015, 2016. и 2019. године и изразио наду да ће овај успјех значити за ширење бренда вина подрума „Вукоје 1982“ у САД.

Вукоје је објаснио да Требиње има идеалне услове за узгој маслине, те да би се са машином за дробљење камена неплодне површине претварале у плодне.

„На тај начин ћемо добити и додатни квалитет крајњег производа“, рекао је Вукоје.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да успјешан резултат породице Вукоје није само њихов успјех него и града Требиња и Републике Српске, те да је данас разговарано о томе шта град и надлежна министарства могу да ураде како би били још успјешнији.

Он је додао да је данас било ријечи и о набавци машине за обраду крша за коју је у претходном периоду постојала иницијатива.

„Набавком те машине ћемо створити нови приход, дугорочно ћемо имати зараду, самим тим то је исплатива инвестиција“, рекао је Ћурић.

Ћурић је изразио наду да ће се са надлежним министарством наћи рјешења да се покрене набавка те машине, како би се површине земљишта које су у власништву државе и Требиња биле стављене на располагање људима, који су заинтересовани да се баве пољопривредом.