Градоначелник организовао пријем за учеснике пројекта “Повратак природи” – Велико задовољство учесника (FOTO)

Прегледа: 74

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић данас је Градској управи Требиње уприличио дружење са учесницима пројекта „Повратак природи“, који су у Извиђачком еко центру „Ушће“ провели десет дана обучавајући се у извиђачким, планинарским, спортским вјештинама и стичући знања из прве помоћи и екологије.

Ћурић је истакао да је пројекат „Повратак природи“ један од најважнијих који су посвећени младим људима и њиховом здравијем одрастању у ери технолошког напретка и друштвених мрежа.

„У протеклих двије и по године смо урадили 30 програма и преко 60 инвестиција, али ово је један од најзначајних пројекта јер се тиче омладине. Једноставно дошли смо у ситуацију да све мање има прилика да млади људи бораве у природи и упознају се са свим оним што се у природи дешава, како би у случају да дођу у неку непредвиђену ситуацију могли адекватно да се снађу и без телефона и свих технолошких достигнућа која им се данас нуде“, навео је Ћурић.

Он је подсјетио да су младим људима, ученицима других разреда средњих школа, чланови бројних организација из нашег града, попут планинара, спелеолога, медицинских радника, чланова Црвеног крста, пренијели важна знања која им могу помоћи у лакшем сналажењу у природи.

„Ово искуство желимо да пренесемо и на републички ниво, да првенствено унаприједимо овај пројекат у нашем граду али потом да он буде провођен и у другим општинама Српске“, навео је Ћурић.

У пројекат је било укључено 36 ученика, а једна од њих је Тамара Милановић којој је била велика част што је учествовала  овом програму.

„Драго ми је што сам учествовала у различитим радионицама, што смо се дружили. Овим путем жељела бих да се захвалим свима у организацији овог пројекта“, навела је она.

Ненад Роган истиче да је прије одласка на камп мислио да неће моћи да функционише без мобилног телефона али да се то након неколико дана промијенило.

„Навикао сам се, видио сам да је тај живот у природи доста здравији. Многа искуства и знања која сам стекао примјењујем, много мање користим телефон“, истиче Ненад.

За Петра Спаића учешће у пројекту „Повратак природи“ је занимљиво искуство.

„Било је добро дружење, ишли смо у планину, биле су занимљиве радионице о планинарењу, првој помоћи, обучавали су нас ватрагасци, доста смо ствари научили које нам касније могу послужити у разним ситуацијама као и у природи“, додаје Петар.

Никола Дервишевићу су се посебно свидјеле јутарња рутина, гимнастика и остале спортске активности.

„Свидјело ми се јутарње подизање заставе, устајали смо у седам и ишли на гимнастику. Правили смо сплав да би прешли преко ријеке. Вријеме нам је било попуњено, тако да нисмо имали простора да користимо телефоне, све и да су нам их дали не би га имали када користити“, каже Никола.

Пројекат „Повратак природи“ је финансирао Град Требиње уз подршку Министарства просвјете и културе РС, а реализовало га је Спортско друштво „Леотар“.

Са учесницима пројекта радили су чланови организација цивилног друштва и јавних установа регистрованим на подручју града Требиња, попут Одреда извиђача Требиње, Планинарског друштво “Вучји зуб”, Стрељачког клуба “Леотар РВИ”, Градске организација Црвеног крста, ЈУ “Екологија и безбиједност” и Удружења грађана “ОАЗА”.

 

 

Фото: Град Требиње

Текст: Радио Требиње

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.