Градоначелник подржао иницијативу за подизање споменика војводи Луки Вукаловићу

Прегледа: 259

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић је прихватио иницијативу МЗ Зупци да се у овој години подигну споменици војводи Луки Вукаловићу у Требињу и родним Зупцима.

Наиме, ове године се обиљежава 140 година од избијања Босанско-херцеговачког устанка (1875-1878) и то је уједно права прилика да се Град Требиње на симболичан начин одужи великом херцеговачком војводи који је био једна од најистакнутијих личности српске историје које су обиљежиле другу половину 19. вијека.

Устанак Луке Вукаловића 1852-1862 године против турске владавине је, по мишљењу историчара, био не само увод у велики устанак који је избио 1875. године, него и претпоставка. Односно, да није било устанка Луке Вукаловића неби било ни Босанско-херцеговачког устанка.

Зато је мишљење Градске управе да је обиљежавање 140-годишњице Босанско-херцеговачког устанка (који је такође почео у Херцеговини па је зато познат и под називом Невесињска пушка) права прилика да се сјетимо човјека који је читави живот посветио борби против Турака и сањао дан када ће Херцеговина бити слободна.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.