Градоначелник Требиња Мирко Ћурић организовао је данас пријем за учеснике Међународне сликарске колоније „Ластва“ која је и ове године одржана у Требињу.

Међу учесницима су били академски сликари из региона, али и млади аутори који су на састанку са градоначелником пренијели позитивне импресије о Требињу, гостопримству и људима.

Учесник колонијe, академски сликар Зоран Тешановић ис Сечња каже да је овогодишња колонија по свом квалитету и рејтингу једна од најзначајних на овим просторима.

„Професионални ниво ове колоније се не доводи у питање, а оно по чему се колонија у Требињу издваја у односу на све друге на којима сам ја учествовао је та људска димензија, односно третман који овдје имамо од стране оргнизатора.“

Сликар Драган Деспотовић, који тренутно живи у Београду, а родом је из Пљеваља, каже да је преко двадесет година стварао у Холандији и да је учествовао у бројним иностраним колонијама, али да је требињска колонија свакако посебна за њега јер предстваља повратак коријенима.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изразио је захвалност организатору и свим учесницима овогодишње колоније те истакао да Град Требиње, и поред пандемије вируса корона, настоји подржати важне културне манифестације и провести програме од јавног и културног значаја.

Организатор колоније Радмила Лиздек каже да колонија сваке године окупља еминентне академске сликаре и младе умјетнике, али да је ове године због епидемиолошке ситуације број учесника нешто мањи.

Лиздек је истакла и то да је, упркос мањем броју учесника, квалитет радова насталих током овогодишње колоније и даље на завидном нивоу те да ће сви радови бити изложени вечерас у Граду сунца, у 20.00 часова.