Градоначелник Требиња се састао са парламентарцима Републике Српске и Црне Горе

Прегледа: 492

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Бранислав Бореновић и предсједник Одбора за економију, финансије и буџет  Скупштине Црне Горе Александар Дамјановић састали су се данас са градоначелником Требиња Славком Вучуревићем и представницима Градске управе Требиње. Састанку су присуствовали и остали чланови оба одбора.

Тема састанка је билa планирање и развој привредне сарадње Требиња са Црном Гором, као и сагледавање могућности заједничког наступа Републике Српске и Црне Горе према ЕУ фондовима у области прекограничне сарадње – ИПА 2.

У изјавама за медије, чланови поменутих одбора исказали су задовољство због данашњег сусрета и размјене мишљења везано за економска питања и сарадњу између Црне Горе и Републике Српске.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић је рекао да је парламетарце упознао са збивањима у Граду Требињу и разогварао о кључним економским питањима, односно економском повезивању Требиња и општина/градова Црне Горе.

Вучуревић је истакао да Требиње већ сада има конкретизовану сарадњу у разним областима са општинама у Црној Гори, али је и додао да би општине с обје стране требале на бољи начин да користе доступна средства из ИПА фондова. Он је рекао да Требиње у овом тренутку већ има ИПА пројекте у вриједности од око милион еура, а који се раде у сарадњи са црногорским општинама.

Ипак, Вучуревић је оцијенио да су могућности кориштења средстава за пројекте прекограничне сарадње далеко веће те да ће се парламентарци ангажовати како би се ова средства максимално искористила.

Предсједник одбора за европске интеграције РС Бранислав Бореновић рекао је да се у Требињу данас одржава и билатерални састанак парламентараца Републике Српске и Црне Горе на коме ће се разговарати о бољој комуникацији и сарадњи два парламента.

Бореновић је рекао да ће се парламентарци данас сконцентрисати углавном на привредну сарадњу, јер нема отворених политичких питања између Црне Горе и Српске.

“Босна и Херцеговина може рачунати на близу милијарду евра ИПА средстава, а и Црна Гора ће имати значајна средства на располагању, тако да ћемо настојати да у некој врсти прекограничне сарадње и одређене секторске политике што боље искористимо та средства и имамо што боље пројекте.”

Бореновић је рекао да ће на бази данашењeг састанка парламентарци донијети и неколико закључака, а један од њих ће бити и закључак о организовању састанка начелника и градоначелника општина/градова који повезују РС и Црну Гору те представника извршних инситуција Црне Горе и РС и представника Делегације ЕУ у БиХ, како би се унаприједила имплементација ИПА пројеката од којих ће највећу корист имати управо локалне заједнице.

Предсједник одбора за економију, финансије и буџет Скупштине Црне Горе Александар Дамјановић је рекао да је састанак покушај ширег повезивања и размјене искустава у циљу имлплементирања праксе и остваривања даље сарадње између граничних општина РС и Црне Горе. Он је напоменуо да ће данашњи закључци бити упућени извршним органима с обје стране.

“Нема потребе да говорим о огромним потенцијалима сарадње, рецимо у области енергетике, инфраструктуре, повезивања, саобраћаја и другог. Идеја је да се између граничних општина РС и Црне Горе направи један састанак представника локалних заједница, влада, парламената и комерцијалног бизнис сектора, у оквиру једне врсте форума, гдје бисмо покушали да заста гурамо пројекте који би могли бити од обостране користи”, рекао је Дамјановић медијима.

Дамјановић се захвалио градоначелнику Требиња на гостопримству и изразио наду да ће ускоро бити одржан овакав састанак и у Црној Гори гдје ће бити сагледани конкретни резултати састанка у Требињу.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.