Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас у Требињу 8. међународну научну конференцију “Истраживање и развој механичких елемената и система”, која је окупила научне раднике и стручњаке из Српске, Србије и Црне Горе.

Комић је рекао да је ова научна конференција изузетно значајна, те да је посебно важна регионална сарадња која ће снажније подстаћи процес развоја и дати најбоље резултате.

“Посебно је важан аспект истраживачко-развојног рада, којег овдје треба поставити у фокус, затим међународна транспарентност, осносно видљивост. Оно што је изузетно важно јесте да се постигне комерцијализација знања”, рекао је Комић.

Он истиче да је интенција не само ове конференције, већ друштва, да обезбиједи да академска и пословна заједница и јавна управа нађу начина да подстакну ове процесе да би се повећао ниво конкурентности и бољи пласман производа на тржишту, те остварио индустријски раст.

Професор Машинског факултета у Подгорици Радослав Томовић, предсједник Организационог одбора конференције Ирмес, каже да је циљ да се повеже академска заједница са реалним сектором, односно инжењерима који раде у пракси и привредницима.

“Један од тих циљева је и да се представе нове технологије, али и да се размијене искуства из праксе и истраживања”, рекао је Томовић и додао да су овакви скупови прилика да се представници реалног сектора састану са научним.

Он је истакао да је конференција Ирмес једна од највећих и најзначајнијих која се у области машинства организује у Југоисточној Европи.

Душан Јокановић, декан требињског Факултета за производњи и менаџент и један од коорганизатора конференције, сматра да је скуп одлична прилика да се покаже колико је важно улагање у науку, а посебно технику.

Ранко Антуновић, декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истакао је да окупљање научника из регије и шире, стручњака из привреде, локалних заједница добра основа да се научна истраживања, стечена стручна пракса и друштвени проблеми обједине и да се говори о темама које су значајне за развој друштва.

Учеснике тродневне конференције поздравио је и градоначелник Требиња Лука Петровић, који је изразио наду да ће са скупа бити послано низ квалитетних порука које ће задужити и локалне заједнице и владе земаља у региону.

“Држава, привреда и академска заједница морају бити заједно. Није случајно сједиште `Електропривреде Република Српске` у Требињу и није случајно да се овај скуп одржава у Требињу, јер овај град има енергетику као најснажнију грану на Балкану”, рекао је Петровић.

Он је додао да овај дио Републике Српске има потенцијал и у даљем развоју те области, прије свега изградњом Хидроелектране /ХЕ/ Дабар, највећег хидроенергетског објекта на Балкану, као и друге фазе ХЕ Дубровник, хидроелектрана Невесиње и Билећа, те друге фазе Термоелектране Гацко.

На тродневној научној конференцији биће представљено 90 радова из 17 земаља са четири континтента.

Организатори конференције су међународна Асоцијација за дизајн, елементе и конструкције АДЕКО и Машински факултет Црне Горе.

Коорганизатори су Машински и факултет за производњу и менаџмент Требиње Универзитета у Источном Сарајеву.

Партнери научног скупа су Интернационална федерација за промоцију науке о механизмима и машинама и Град Требиње.