Министар Мирјанић у Требињу: Основати фонд за аграрни развој (ВИДЕО)

Прегледа: 348

У Требињу ће, до краја марта наредне године, почети са радом Центар за аграрни развој медитеранског подручја Херцеговине, за Требиње, Билећу, Љубиње и Берковиће, који ће радити на унапређењу пољопривреде на овом подручју.

Ово је речено данас након састанка градоначелника Требиња Луке Петровића са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стевом Мирјанићем.

Градоначелник Требиња је истакао да је циљ формирања једног оваквог центра увезивање свих важних институција како би се сви ресурси за развој пољопривреде, којима располаже Херцеговина, адекватно и до краја искористили.

„Тај центар неће запошљавати нове људе, него ће они који су већ ангажовани на тим пословима бити међусобно увезани и у координацији са ресорним министарством“, појаснио је Петровић.

Он је навео да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбиједити специјализовану машину за тзв. привођење земљишта намјени, у вриједности од око три милиона марака, која ће земљиште које није чиста ораница моћи да обрађује, а биће додијељена Центру за газдовање кршом Требиње.

„Са овом машином ћемо добити нове задатке на инвентаризацији свих површина које ће моћи да се користе у пољопривредне сврхе. У том смислу ће бити важна улога Геодетске управе Требиње и Правобранилаштва, за евентуалне спорове и то ће омогућити услове за укрупњавање пољопривредних површина и стварање нових предуслова за развој пољопривреде у овом нашем крају“, рекао је Петровић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић је истакао да је, у циљу бољег кориштења природних ресурса којима обилује Херцеговина, било нужно синхронизовати рад свих институција, одредити циљ развоја и ићи ка њиховој реализацији.

„Земљиште са којим располаже овај простор треба да се стави у функцију производње и стварања дохотка, да се вода којом се располаже, као производни фактор стави у функцију производње, динамике, структуре, квалитета. На бази та два производна фактора, нужно је програмирати структуру производње која ће одразити захтјеве тржишта. Једино те ствари ће бити од великог интереса за развој овог подручја, поготово у дијелу који се зове аграрна стварност Херцеговине“, рекао је Мирјанић.

Министар Мирјанић је подвукао да ће се морати врло брзо довршити послови на инвентаризацији земљишта.

„У Требињу је већ доста урађено. До краја овог мјесеца треба највећи дио тих послова да се приведе крају. У другим херцеговачким општинама покренућемо инвентаризацију већ у току овог мјесеца и на томе су ангажоване Геодетска управа, Правобранилаштво и инспекције“, рекао је Мирјанић појашњавајући да на подручју четири херцеговачке општине има 12.000 хектара пољопривредног земљишта.

„Ми још увијек не знамо у каквом се стању налази сваки од тих хектара, отприлике око 4.500 хектара се обрађује. Ми хоћемо да се прошири тај број хектара, да идентификујемо шта је за обраду у пољопривреди а шта није, шта је за пошумљавање, а шта је у оквиру крша, и да се у том смислу направи ред“ додао је Мирјанић.

Он је истакао да сваки хектар земљишта на овом подручју мора добити воду.

„Ми нећемо престати улагати у иригационе системе, на овом подручју поготово, док сваки хектар не добије воду. На тај начин ћемо ресурсе са којима располажемо максимално искористити и у крајњем случају много допринијети економији овог подручја и РС као цјелине“, рекао је Мирјанић.

Он је додао да се Центар за аграрни развој медитеранског подручја неће само бавити земљиштем и водом него и осталим питањима развоја на овом подручју.

„Не смије се запоставити сточарство. Ове општине имају око 13.000 говеда, око 45.000 оваца, близу 1.000 коза и око 100.000 бројлера. И то ћемо на одређен начин фокусирати у раду овог центра“, навео је Стево Мирјанић.

Састанку у градској управи Требиње присуствовали су челни људи Љубиња, Билеће и Берковића, као и представници „Вода Српске“, Центра за газдовање кршом, Инспектората РС, савјетодавне службе ресорног министарства, Аграрног фонда Требиње и развојних агенција и одјељења за послове аграрног сектора.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.