МИНИСТАР НАТАЛИЈА ТРИВИЋ ПОСЈЕТИЛА ГРАДСКУ УПРАВУ

Прегледа: 451

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић данас је у Требињу истакла да ће ресорно министарство финансирати рад  Центар за таленте који ће бити изграђен у Згоњеву код Требиња.

Овај центар ће почети са радом након реконструкције објекта некадашње школе у Згоњеву. Средства за реконструкцију овог објекта, у вриједности од око 960.000 марака обезбиједила је Фондација „Ристо и Трифун Петровић“.

У оквиру Центра за таленте, како је планирано, дјеловаће и истраживачка станица, која ће младе таленте обучавати у основама методологије истраживања природних наука, првенствено математике, физике, хемије и информатике.

Министар просвјете и културе Наталија Тривић је навела да ће заједничким радом и залагањем ресорног министарства и Градске управе Требиње бити створени услови да у овом Центру буду не само талетована дјеца из Требиња него и из цијелог региона.

„Заједно ћемо учинити да овај Центар не буде само за успјешну дјецу из Требиња него и из цијеле Српске, а са својим одјелом који би се односио на регионалну сарадњу, да укључимо и дјецу из цијелог региона“, истакла је Тривићева.

Тривићева је, говорећи о новинама у унапређењу образовања истакла да ће се доста радити на увођењу дуалне политике образовања, праћену тржишта рада и едукацији наставног кадра.

„У Требињу ће се креирати дуалне политике кроз сегмент угоститељства, угоститетљске школе, која ће производити квалитетне кадрове који ће остајати овдје, јер то ће бити развојна компонента. Јако нам је важно да цијели образовни систем дјелује са привредним субјектима јер онај кадар који ћемо ми образовати у нашим школама јесте онај који треба да буде  креиран са потребама тржишта рада како бисмо запослили будуће генерације. Ми морамо да размишљамо стратешки дугорочно да знамо да сљедећих 20 година треба да имамо кадрове који ће водити РС, а ту образовни систем не смије да посустане“, навела је Тривићева.

Она је истакла да ће Министартсво просвјете и културе РС финансијски подржати традиционалну културну манифестацију „Дучићеве вечери поезије“.

„Упознали смо се са календаром културних манифестација, који су заиста кредибилне, од културног бренда „Дучићевих вечери поезије“, који ће бити подржан од министарства културе као једна респектабилна манифестација, а ту су и остали познати фестивали који ће привући бројне госте не само из региона него из цијелог свијета“, рекла је Наталија Тривић.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња је изразио задовољство што ће ресорно министарство дати свој допринос да ова културна манифестација има још већи значај.

„Ово је манифестација која није само манифестација Града Требиња него која служи на понос цијелој Републици“, навео је Ћурић.

Ћурић је са министарком просвјете и културе разговарао и о  искуствима и пројектима из области културе у осталим локалним заједницама у Републици Српској, истичући да је Требиње град од кога многи могу  да преузму позитивна искуства у овој области.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.