Пољопривредници са подручја Требиња ће током љетних мјесеци имати завршен систем за наводњавање, тако да ће скоро 90 процената ораница бити покривено овим системом, рекао је данас градоначелник Требиња Мирко Ћурић, након разговора са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борисом Пашалићем и заједничког обиласка пумпне станице на локалитету Гељов мост.

„Овај систем осигурава сигурније наводњавање, тако да очекујемо да ће преко 20 процената бити повећана пољопривредна производња на подручју Требиња“, казао је градоначелник Ћурић.

Градоначелник Ћурић је истакао да је на данашњем састанку договорено да  Град Требиње и ресорно министарство изнађу рјешења за израду што квалитетнијег правилника о коришћењу система за наводњавање, те да Град Требиње и Аграрни фонд од министарства добију додатна средства за веће подстицаје привредницима и пољопривредницима са подручја Требиња.

Ћурић је навео да је у системе за наводњавање на подручју Требиња када се сумирају средства министарства, Града Требиња и ХЕТ-а, уложено укупно 17 милиона.

Министар Пашалић је рекао да је поносан на чињеницу да ће Требиње бити једна од ријетких локалних заједница у РС и у БиХ која ће имати 90 одсто обрадивих површина покривених системима за наводњавање.

„Kада видимо да је ова 2019. година била најтоплија у историји и процјене да ће нам велики проблем у будућности бити суше онда ова улагања имају своје пуно оправдање“, рекао је Пашалић.

Он је подсјетио да је ресорно министарство уложило око десет и по милиона марака у системе за наводњавање на подручју Херцеговине.

„Ради се о двије фазе, прва која обухвата 1 100 хектара, а друга око 900 хектара. Нису то једина средства која улажемо у Херцеговину-завршавамо и систем за наводњавање у Љубињу који је вриједан око 2, 5 милиона марака и биће у марту пуштен у функцију. Разматрамо и пројектовање система за наводњавање у Невесињу, трудићемо се да пружимо подршку произвођачима на овом терену“, рекао је министар.

Министар Пашалић је прецизирао да је због лакшег и ефикаснијег управљања системима за наводњавање у РС, при Јавној установи Воде Српске оформљена посебна секција.

„Већ наредне седмице ће се у процедури наћи правилник који уређује ову област и у којем је јасно наведено на који начин ће се управљати тим системима, обрачунавати цијена воде, која ће бити прилагођена потребама корисника“, казао је министар Борис Пашалић.

Градоначелник Мирко Ћурић и министар Борис Пашалић обишли су данас и пумпну станицу на локалитету Драча и винарију „Поповац“