Министарка Лејла Решић: Системска рјешења за вишак запослених у Градској управи Требиње

Прегледа: 961

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је Град Требиње од претходне власти наслиједио огромне проблеме, првенствено вишак запослених, али да је врло позитивно што актуелна власт има жељу и вољу да нико “не остане на улици”.

Решићева је након састанка са градоначелником Требиња Луком Петровићем навела да градска власт намјерава да са тим људима ради системски, односно да им се обезбиједи одређена стимулативна отпремнина и да се то ријеши путем одређених програма самозапошљавања.

Она је истакла да није намјера ни републичке ни локалне заједнице да се људи оставе на улици већ да буду збринути на начин да могу и даље да зараде хљеб.

“Нису ти људи криви што неко прије Петровића није размишљао на квалитетан начин”, рекла је Решићева и подсјетила да Градска администрација има 150 радника вишка и да Требиње по томе предњачи у Републици Српској.

Она је навела да је Министарство управе и локлане самоуправе у септембру 2016. године у Требињу утврдило 49 незаконитих радних мјеста у том тренутку, напомињући да је данас ситуација и даље врло комплексна и да ће захтијевати пуно труда да се то законски ријеши.

Решићева је истакла да ће се исти модалитет рјешавања вишка запослених примјењивати и у осталим општинама Српске.

“Имамо рок до јуна 2019. године да све то нивелишемо. Оставили смо довољно времена и људима у градским администрацијама и тим радницима да се квалитетно ријеши проблем”, рекла је Решићева.

Петровић је рекао да је нова градска админитрација затекла 344 радника, да сада има 266 запослених и четири функционера, а да се по новом Закону о локалној управи и самоуправи тај број мора свести на 130.

“Вишак запослених ћемо рјешавати реорганизацијом, активирањем запослених да дају свој максимум, али ћемо спроводити и неке друге смјернице у складу са законом. Ми Градску управу гледамо као на менаџерски тип, а не извршни и у том смислу сви они одсјеци и одјељења која нису таква и не буду правили нове програме за рјешавање проблема грађана, мораће бити изван градске управе”, нагласио је Петровић.

Он је најавио да ће већ на наредној сједници Скупштини града бити предложено да Цивилна заштита као и неки одсјеци везани за заштиту животне средине и уопште безбједност грађана изађу из Градске управе, што је, како је рекао, начин за смањење запослених у градској администрацији.

“То не значи да ћемо смањити оквир за плате. Те плате што су биле у градској управи биће у новим установама, што је опет проблем јер учешће плата у буџету града је и даље високо”, рекао је Петровић и напоменуо да је тај проценат нешто нижи од 50,4 одсто, колико је нова власт затекла.

Он је додао да су буџет преоријентисали за инвестиције што ће бити препознато и у наредном периоду.

Петровић је рекао да их је Решићева обавијестила да ће ускоро у Народној скупштини Републике Српске, као и у локалним заједницама у расправи бити Закон о правобранилаштву, који предвиђа увођење главног градског правобраниоца за седам градова у Републици Српској.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.