Градоначелник Ћурић: На терену провели преко 500 радних сати, санирали више од 150 објеката

Прегледа: 361

Захваљујући напорима оперативних тимова Градске управе и јавних предузећа, на 156 домаћинства, стамбених зграда, помоћних, привредних и других објеката саниране су посљедице недавног олујног невремена, а свој задатак крају приводе и комисије које је Град Требиње формирао за процјену штета.

Ово је данас на сједници Скупштине града рекао градоначелник Требиња Мирко Ћурић, одговарајући на одборничко питање о предузетим мјерама Градске управе на плану санације посљедица олујног невремена које је Требиње погодило 23. фебруара.

 Ћурић је казао да је у данима након незапамћених удара вјетра укупно запримљено 455 пријава грађана о штетама насталим на стамбеним и привредним објектима.

 „У санацијама штете учествовало је преко 150 наших суграђана и професионалаца из ангажованих тимова. У санације је утрошено више од 500 радних сати, а извршене су на 156 стамбених, привредних и помоћних објеката. Формиране су и комисије за процјену штете, које су од пријављена укупно 144 локалитета за увиђај до сада обавиле увид на 108 локалитета“, казао је градоначелник Требиња.

Ћурић је додао да је уз штете на објектима у олујном невремену страдало и 50 стабала – тридесет их је у цјелости ишчупано из коријена, а двадесет је претрпјело већа оштећења.

Бекан: Да није било реконструкције парка – штета би била катастрофална

„Да нисмо радили реконструкцију градског парка – било би преко 80 стабала изваљено, штета у парку би била катастрофална“ – казао је на скупштинском засједању директор ЈУ „Екологија и безбједност Требиње“ Стеван Бекан, одговарајући на критике из опозиције да је управо реконструкција парка допринијела да штете од олујних удара вјетра буду веће.

Бекан је оцијенио да на овакве и сличне спекулације у јавности треба да буде стављена тачка јер им недостаје стручне компетентности, те да су у првом реду мотивисане страначким интересима.

Он је казао да је веома поносан на људе у ангажованим службама који у протеклих двадесетак дана вриједно радили и излагали се озбиљним ризицима како би помагали нашим суграђанима којима је олујни вјетар направио штете.

Штету на крову затвореног базена сноси извођач радова

На одборничко питање – ко ће сносити штете од олујних удара вјетра на кровној конструкцији затвореног базена у изградњи, Гордан Мишељић – директор Хидроелектрана на Требишњици, које су и инвеститор овог пројекта – појаснио је да је то обавеза извођача радова.

„Није извршен технички пријем, није издата употребна дозвола и није истекао гарантни рок. Тако да ће по свим законским нормама трошкове санације штета на базену сносити извођач радова“, истакао је Мишељић.

Скупштина града Требиња на данашњој сједници разријешила је Јању Ћапин дужности начелика Ођељења за стамбено-комуналне послове.

Ћапин је потом именована на мјесто в.д. директора ЈУ за одгој ђеце „Наша радост“, након што је са ове функције већином гласова смијењен Александар Вукановић.

За вршиоца дужности начелика стамбено-комуналног ођељења именован је Бојан Чворо, који је претходно разријешен дужности начелника Ођељења за инспекцијске и послове комуналне полиције.

На челу инспекција умјесто Чвора биће Ђорђе Миљановић, којег је скупштина данас именовала за вршиоца дужности овог ођељења.

Kако је саопштено из скупштинске комисије за избор и именовања – приједлози за смјене и нова кадровска рјешења стигла су од градоначелника Требиња, као овлаштеног предлагача.

На лични захтјев дужности је разријешен и Васо Мијановић, в.д. директора ЈЗУ „Дом здравља“, а на његово мјесто именована је Бранка Драшковић.

 

Коментари: 1

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.

  1. kako kod mene jos niko nije dosao sve uredno prijavio i na tel 121 i na emali grada i sada skoro pa isto stanje sve razvaljeno od vjetra a jedva sam nabacio koju ciglu i nemogu je povezati ,strasno