Традиционална културна манифестација „Дучићев дан“, посвећена великом српском пјеснику Јовану Дучићу, биће одржана у Требињу сутра, 7. априла, а научни скуп „Поетика и поезија Мирослава Максимовића“ биће организован истог дана путем интернет „ZOOM“ платформе, потврдила је Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Града Требиња.

„Манифестација, која се традиционално одржава на празник Благовијести, када је Дучић преминуо, почеће сутра у 9 часова светом литургијом и поменом пјеснику у Херцеговачкој Грачаници у Требињу. Свечано отварање научног скупа „Поетика и поезија Мирослава Максимовића“, које ће бити организовано на „Зуму“, предвиђено је за 9:15 часова у Свечаној сали Градске управе Требиње и у Библиотеци Института за књижевност и умјетност из Београда“, истакла је Скочајић.

Поздравне ријечи на отварању скупа упутиће градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор Института за књижевност и умјетност из Београда Бојан Јовић, коуредник скупа Светлана Шеатовић и пјесник Мирослав Максимовић.

„О поезији Мирослава Максимовића говориће књижевници, научни сарадници и професори српског језика и књижевности из Београда, Никшића, као и професор са Универзитета у Индијани Богдан Ракић. Полагање цвијећа на Дучићев гроб у Херцеговачкој Грачаници предвиђено је за 11 часова“, рекла је Скочајић.

Она је додала да ће манифестација бити затворена у 19 часова испред Музеја Херцеговине, када ће бити отворена изложба о Матији Бану „Писма са Бановца“ Етнографског музеја из Београда и Архива Србије.