Град Требиње је и ове године једина локална заједница у Републици Срспкој која је обезбиједила средства за накнаду супругама умрлих бораца Војске Републике Српске.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Требиња Петар Влатковић напомиње да је прва рата за 540 корисница већ исплаћена за шта је обезбијеђено око 70.000 КМ, те да ће до краја године бити исплаћене и преостале двије рате.

„Незапослене супруге умрлих бораца који би, да су сада живи, примали мјесечни борачки додатак – примају тај додатак у пуном износу, уколико су пензионерке – у 50-одстотном износу, а запослене супруге – 30 одсто износа мјесечног борачког додатка. То је значајан износ на нивоу године, а уз материјални – ова помоћ је једнако значајна и у психолошком смислу – као знак да ове породице нису заборављене“, појашњава Влатковић.

И поред сложене финансијске ситуације узроковане пандемијом, напомиње Влатковић – Град Требиње ни ове године није желио да одустане од програма помоћи борачким категоријама, подсјетивши да је 27. овог мјесеца расписан и јавни позив за додјелу новчане помоћи незапосленим демобилисаним борцима.

Подршком и разумијевањем Градске управе задовољна је Олга Рајковић, супруга умрлог борца.

Уз ову накнаду, Градска управа им излази у сусрет, каже она, и кад су у питању друге врсте потреба, попут новца за куповину лијекова или обезбијеђивање превоза до удаљених здравствених установа.

„Планирамо у будућности да се региструјемо као породице умрлих бораца, како би и ми могли остваривати наша права. Јер, вјерујте, многе од тих породица, када умре отац, супруг или син – буду остављене без примања“, истиче Рајковић.