Требињска Агенција за развој малих и средњих предузећа набавила је нову комби-хладњачу и пластеник, који су обезбијеђени путем пројекта “Мали произвођач, велики агроресурси” Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, рекао је градоначелник Мирко Ћурић.

Ћурић је истакао да је ријеч о пројекту подршке пољопривредним произвођачима, чија је вриједност око 122.000 КМ, док је учешће Града 25 одсто.

“Ову опрему користиће ће Аграрни фонд и биће од великог значаја за све пољопривреднике. Желим да похвалим Агенцију за мала и средња предузећа која је успјешно припремила пројекат, аплицирала и сада ради на његовој реализацији”, навео је Ћурић.

Он је казао да ће овим пројектом пољопривредницима бити много лакше да прошире производњу, али и да Аграрни фонд изврши снабдијевање “Херцеговачке куће”.

“А када буде постављен пластеник од 300 метара квадратних Аграрни фонд ће моћи да изађе у сусрет пољопривредницима да се за мање новца набаве расад воћа и поврћа, односно да сами производе за тржиште”, навео је Ћурић.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Дражен Бошковић истакао је да су овим пројектом другу годину заредом директно оснажени регистровани пољопривредни произвођачи са подручја Требиња, којима је прошле године уручено 35 пластеника, те за њих одржано неколико стручних предавања о пластеничкој производњи.

“Сада смо набавили комби-хладњачу и пластеник од 300 метара квадратних, чиме смо побољшали капацитете Аграрног фонда, који ће их користити”, навео је Бошковић.

Директор Аграрног фонда Веселин Дутина рекао је да ће регистровани пољопривредници који немају властити превоз до хладањача сада на располагању имати комби-хладњачу да изврше превоз.

Он је истакао да ће нови пластеник, који тек треба да се постави, имати систем гријања и провјетравања, те посебне столове за производњу расада.

“Сада ће бити створени услови да и Аграрни фонд има сопствену производњу, да стварамо нову вриједност и самим тим имамо веће приходе”, навео је Дутина.