Обиљежен Свјетски дан добровољних давалаца крви

Прегледа: 318

Поводом Светског дана добровољних давалаца крв, који се ове године обиљежава под слоганом „Дијели живот – дај крв“,  данас је у просторијама Градске управе уприличен пријем за представнике удружења Друштва добровољних давалаца крви Града Требиња, као и добровољних давалаца из Крагујевца, Подгорице и Љубиња.

Са члановима удружења разговарао је градоначелник Требиња Лука Петровић, који је је у име Града и у своје име честитао Национални дан свим добровољним даваоцима крви.

Цијенећи хуманост добровољних даваоца крви градоначлник Петровић је истакао да то треба посебно наградити. Град Требиње направио је нове аранжмане, а све са циљем да се повећа хуманитарни рад и да допринос хуманитарном раду. Он се захвалиo и Заводу за трaнсфузијску медицину и доктору Дагану Шаренцу, који професионално организује све акције давања крви.

„Данас смо се договорили да ћемо направит јединствену базу података добровољних даваоца крви са свим неопходним елементима. Град Требиње издвојиће неопходна средстава, како би се софтвер направио у наредних пар мјесеци“, истакао је Петровић.

На спомен-обиљежје погинулим и умрлим добровољним даваоцима крви испред Болнице Требиње уприличено је полагање цвијећа, а цвијећа је испред Градске управе положио замјеник градoночелника Мирко Ћурић.

У Културном центру Требиње овим поводом одржана је свечана академија.

Свјетски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви. Обележава се 14. јуна — на дан када је рођен аустријски биолог и љекар Карл Ландштајнер који је заслужан за откриће крвних група код човјека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.