У Требињу је данас обиљежено 28 година од оснивања Војске Републике Српске, а помен погинулим борцима служен је испред Спомен собе код Споменика браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године.

Цвијеће је положила заједничка делагација града Требиња, Борачке организације и Трећег пјешадијског Република Српска ПУК-а коју су чинили градоначелник Мирко Ћурић, предсједник градске Борачке организације Дејан Бодирога и мајор Александар Ћосовић из касарне у Билећи.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да су припадници ВРС-а одбранили највећи идеал – слободу, формирајућу Републику Српску у којој данас сви живимо слободно и на коју смо сви поносни.

„Град Требиње, у складу са могућностима, настоји да изађе у сусрет борачкој популацији. Чињеница је да постоје проблеми, али они нису од јуче. Изграђена је Спомен соба, град је обезбиједио накнаде за 285 незапослених демобилисаних бораца, као и  средства за запошљавање одређеног броја тих бораца“, навео је Ћурић.

Он је истакао да је град обезбиједио и 20 стипендије за студенте из реда борачких категорија, а редовно се издвајају и средства за помоћ у лијечењу борачких категорија.

„По први пут су планирана средства и за адаптацију стамбених јединица родитеља погинулих бораца, за шта је планирано око 120.000 КМ“, навео је Ћурић.

Најважније је, рекао је Ћурић, да солидарно подијелимо оно што има градски буџет, напомињући да је важно да се не ствара раздор међу борачким категоријама.

Он је најавио и да ће, чим услови то дозволе, почети и одржавање часова историје за све ученике гдје ће професори имати обавезу да по један до два часа одрже у Спомен соби, како би се будућа покољења упознала са историјским чињеницама, храбрим подвизима војника у стварању Републике Српске.

Предсједник градске Борачке организације Дејан Бодирога рекао је да је до оснивања ВРС легитимна војна формација била ЈНА која је, након међународног признања БиХ, напустила ово подручје.

„Међутим, ту биле одређене паравојне формације, због чега се ових дана сјећамо тужних догађаја и злочина према припадницима, голобрадим младићима ЈНА“, навео је Бодирога.

Бодирога је истакао да је ВРС са шест корпуса и главним штабом направила херојски подвих, јер је успјела да одбрани српски народ и, заједно са другим јединицама, створила Републику Српску.

Говорећи о положају бораца 25 година послије завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата, Бодирога је казао да један дио бораца живи веома тешко.

Народна скупштина српске републике БиХ 12. маја 1992. године донијела је одлуку о оснивању Војске РС.