Одржан 8. требињски крос против дијабетеса

Прегледа: 170

Велики број дјеце из требињских основних школа и спортских клубова учествовало је данас у осмом кросу против дијабетеса, који годинама уназад организује Удружење дијабетичара из нашег града.

У оквиру кроса, одржана је трка у мушкој и женској конкуренцији у којој су учесници трчали од Његошевог споменика, преко моста Ива Андрића, поред хотела “Леотар”, Каменог моста и назад до Његошевог споменика.

Предсједник требињског Удружења дијабетичара Нада Биједић истакла је да кроз ову спортску манифестацију желе да скрену пажња на значај физичке активности код превенције и лијечења дијабетеса.

“У Требињу има око 2.550 обољелих од дијабетеса, а сматра се да на једног обољелог има један који још увијек није откривен”, казала је Биједићева.

Она је истакла да је 21. вијек донио доста добрих ствари, али и оних лоших међу којима је и све мања физичка активност.

“Али имамо једну добру вијест, а то је да међу 890 измјерених шећера код ученика школе у Полицама није био ниједан случај дијабетеса”, навела је Биједићева.

Градоначелник Мирко Ћурић придружио се бројним суграђанима на корзоу и измјерио ниво шећера у крви.

“Статистика каже да је све већи број обољелих од дијабетеса, међу којима има и дјеце, због чега је веома важно да се изнађе рјешење да се превентивно дјелује и врше редовне контроле ове болести, која се, уколико се открије на вријеме, може држати под контролом”, навео је Ћурић.

Он је истакао да је Удружење већ извршило мјерење шећера ученицима основне школе “Вук Караџић”, а да ће иста акција бити спроведена и у школама у Горици и Бреговима.

У сали ХЕТ-а вечерас у 18.00 часова биће приређено предавање о дијабетесу, које је одржати љекари требињског Дома здравља.

Покровитељ кроса је град Требиње.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.