Одржана презентација „Пројекта подршке самозапошљавању у РС“

Прегледа: 452

За послодавце и незапослене са подручја нашег града вечерас је одржана презентација “Пројекта подршке самозапошљавању у РС”, у оквиру јавног позива Завода за запошљавање РС.

Према ријечима директора требињске филијале Завода за запошљавање РС Драгана Поповића кроз овогодишњи програм самозапошљавања и запошљавања створиће се услови да у Републици Српској посао нађе 2.548 особа.

“Први пројекат, намијењен самозапошљавању, за који је обезбијеђан фонд од 2 милиона КМ, планирано је да 400 незапослених у РС добије по 5.000 КМ за покретање властитог бизниса, док је други пројекат усмјерен на самозапошљавање борачких категорија кроз новчану подршку покретању бизниса, за шта је Завод за запошљавање ове године намијенио и највише новца – 4,5 милиона КМ”, каже Поповић за Радио Требиње.

Он истиче да је планирана и реализација пројеката подршке запошљавању лица изнад 50 година, пројекат подршке запошљавању Рома, пројекат стицања једногодишњег радног искуства за полагање приправничког испита и самосталан рад у струци, намијењен младима до 30 година старости са високом стручном спремом, те обука, доквалификација и преквалификација незапослених.

Поповић каже да је прошле године кроз програме подршке самозапошљавању и запошљавању, на нивоу требињске филијале која обухвата седам херцеговачких и општине Фоча и Калиновик, посао нашло 442 незапослених, а да ће неки од њих, ове године као послодавци, конкурисати за новчана средства.

Драган Анђелић, директор предузећа „Агрофин“ из Требиња изразио је задовољство покретањем оваквих пројеката.

”Средства јесу симболична и младим људима треба помоћи да се запосле и надам се да ћемо ми учествовати у два од предложених пројеката“.

“Има интересантних пројеката, прије свега они који се односе на самозапошљавање борачких категорија”, каже Иван Копривица, потпредсједник Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“.

“Једина недоумица ми је била она која се односила на могућност учествовања дјеце погинулих бораца са високом или вишом стручном спремом која раде послове са средњом стручном спремом и нису више на бироу, на неким од пројеката”, рекао је Копривица.

У презентацији је учествовао и замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић, те стручни сарадници из требињске филијале Завода за запошљавање РС.

На вечерашњој презентацији најављено је да ће Требиње 21. априла бити домаћин сајма запошљавања, који организује регионална Филијала Требиње Завода за запошљавање Републике Српске.

“Требињски ће бити први од три сајма, која су акционим планом запошљавања Владе РС предвиђена ове године у Републици Српској, а на учешће позвани су незапослени са евиденције филијале, те послодавци из Херцеговине и Црне Горе, који ће им у директном сусрету понудити слободна радна мјеста”, рекао је за Радио Требиње директор регионалне филијале Завода за запошљавање Драган Поповић.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.