Одборници Града Требиња једногласно су усвојили „Стратегију развоја туризма града Требиња 2020–2030“ коју је радила консултантска кућа ХТЛ из Загреба, иначе лидери региона у овој области.

Синиша Топаловић, представник ове консултантске куће, истакао је представљајући овај значајан документ, да су, након заједничког сагледавања цјелокупног стања требињског туризма заједно са туристичким радницима и привредницима Требиња, установили да је у граду потребно што више задржати туристе.

„Кроз стратегију су дефинисана три кључна производа и то рурални туризам, туринг и активни одмор, док су секундарни култура, спорт, ено и гастро туризам, са два развојна циља, квалитативним и квантитативним, у којим за десет година треба утростручити број гостију и што више побољшати понуду“, казао је Топаловић.

Поредећи задатак развоја требињског туризма са истарским залеђем, гдје је од некада пасивних крајева сада направљен туристички рај, са бициклистичким стазама, стазама за пјешачење и другим руралним атракцијама, Топаловић каже да је управо рурални туризам један од главних адута Требиња.

То не подразумијева искључиво село, већ и валоризацију ускотрачне пруге „ћиро“, активацију ријеке Требишњице, те гастро и ено понуду.

Он напомиње да је неопходну урадити и својеврсни центар Јована Дучића, проширити изванредну причу “Херцег хауса”, којом се валоризује локална храна и пиће, али су врло важни и инвестициони пројекти, којих је у Стратегији дефинисано шест, међу којим је свакако и могућност градње ризорта мјешовите намјене, са изграђеним хотелима, пензионерским домовима, спа и велнес центрима, голф теренима и слично.

Градски одборници су једногласно прихватили да се повеље града додијеле Академији ликовних умјетности у Требињу и Факултету за производњу и менаџмент који дјелују при Универзитету у Источном Сарајеву због њихове двије и по деценије дуге промоције образовања и самог града Требиња у земљи и свијету.

Донесена је и одлука да се требињском Удружењу „Бебе“ додијели захвалница.

Једногласно је дата и сагласност градоначелнику Мирку Ћурићу да потпише споразум којим се осигурава реализација отварања новог студијског програма под називом „Медитеранска пољопривреда“ у Требињу, који ће дјеловати као одсјек Универзитета у Бањалуци.