У Културном центру у Требињу вечерас је у оквиру 51. “Дучићевих вечери поезије” одржана свечана академија “Код кнеза на балу”, традиционална светковина стиха посвећеног најзнаменитијем Требињцу, пјеснику Јовану Дучићу.

У поздравној бесједи у име домаћина, градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је овај град, захваљујући и Дучићу, данас на добром путу да у ширим европским оквирима представља мјесто које је изазовно и у оквиру културног менаџмента изузетно атрактивно и конкурентно.

Петровић је навео да је концепт, који је у развојне планове ставио културу, у Требињу примијењен кроз пројекат “Требиње-град културе”, чиме су оборене све раније тезе да се улажући у ту област само губе вријеме, новац и развојни темпо.

Петровић, који је и предсједник Савјета “Дучићевих вечери поезије”, истакао је да Требиње кроз културу доживљава урбани и туристички развој, што доказују чињенице да се води рачуна и о најмањем комуналном пројекту, који су директна инвестиција у развој и за које трошковни параметри не постоје.

“Нико са сигурнишћу не може да предвиди какав развојни темпо можемо да очекујемо у наредном периоду, јер су наши капитални пројекти у туризму од Требиња направили град који је спознао, обликовао и бројним пословним људима понудио нове могућности и још веће изазове”, оцијенио је Петровић.

Професор Бошко Сувајџић у бесједи је навео да Дучићево дјело, па и ове вечери поезије у Требињу, представља фино, филигранско ткање које једном народу и његовој историји обезбјеђује дубину културног памћења.

“Без те дубине културног памћења – нису могући ни народ ни његова историја”, поручио је Сувајџић.

У умјетничком програму свечане академије наступили су Хор Академског културно-уметничког друштва “Лола” из Београда, драмски умјетници Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина, вокални и солисти балета Александра Стаменковић, Снежана Берић, Бојана Жегарац и Милан Рус, уз клавирску пратњу Невене Живковић и домаћи дует Божидар Вучур и Марија Нинковић.