У оквиру успостављања модела социјалне заштите и инклузије (СЗИ модел), у Требињу је данас формирана Комисија за социјалну заштиту и инклузију Града Требиња. Комисију чине представници Града, Центра за социјални рад, Дома здравља, судства, полиције, предшколских установа и НВО сектора.

Формирању комисије присуствовали су градоначелник Требиња Мирко Ћурић и замјеник градоначелника Слађана Скочајић.

С обзиром на чињеницу да је у току међународно обиљежавање дјечијије недеље, један од првих задатака новоосноване комисије је израда Акционог плана у области јачања система социјалне заштите и инклузије дјеце из рањивих категорија и њихових породица за период 2021-2023 године.

Акциони план ће бити стављен на дневни ред Скупштине Града Требиња, а уколико се усвоји, задатак комисије је да координише рад на његовој имплементацији.

Такође, у оквиру плана, биће дефинисана три конкретна пројекта из области заштите и инлузије, а на основу стручне процјене, Град Требиње ће, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, донијети одлуку о избору једног од три предложена пројекта. Изабрани пројекат биће имплементиран сљедеће године у Требињу.

Како је данас речено, могући пројектни приједлози су: успостављање услуге породичног савјетовалишта на подручју регије Источне Херцеговине, успостављање услуга у области раног раста и развоја дјеце с акцентом на раној детекцији поремећаја и интервенцији, као и  успостављање дневног центра за дјецу у ризику.