Отворена изложба слика Милоша Шобајића

Прегледа: 537

У галерији Културног центра у Требњу вечерас је отворена изложба слика и скулптура “Прогон”, једног од највећих српских сликара и вајара данашњице Милоша Шобајића.

Како је то Шобајић појаснио радови који су представљени требињској публици, на један симболичан начин, представљају прогон који је почео од Адама и Еве, који су били прогнани из раја, до модерних прогона гдје прогоне и уништавају народе као што су то били “Олуја” и “Арапско прољеће”.

“Арханђел Михајло је Адама и Еву протерао из раја огњеним мачем на ову паклену Земљу, а данас протерују цео народ такозваним лепим бомбама”, рекао је Шобајић.

Шобајић већ 50 година рада ствара дјела “Прогона”, односно човјека који је у замци, спутан и који покушава да се спаси, што му на крају и полази за руком.

Умјетник није крио задовољство што је вечерас у Требињу и што је и у нашем граду приредио своју прву самосталну изложбу.

Говорећи о својој књизи “Сликај и ћути”, која je вечерас представљена у Требињу, Шобајић каже се у њој бави сликом двије Европе: “Једна је та дивна Европа која нуди све најбоље – од уметности, културе, филозофије до стандарда и оне Европе која прави погроме, колонизује народе и немилосрдно их убија”.

Шобајић је рођен 1945. године. Дипломирао је на Академији визуелних умјетности у Београду 1970., а од 1972. године живи и ради у Паризу.

Приредио је више од 30 значајнијих самосталних изложби широм свијета.

Организацију изложбе у Требињу, помогли су Град Требиње, удружење “Сусрет”, Културни центар Требиње, Академија ликовних умјетности Требињекао и Туристичка организација града Требиња.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.