На Факултету за производњу и менаџмент отворена је конференција посвећена дугогодишњем професору и утемељивачу катедре за математику на Универзитету у Источном Сарајеву Миленку Пикули, на којој учествује више од 70 професора из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Русије и Турске, а пријављено је више од 50 научних радова.

Градоначелник Требиња Лука Петровић захвалио је декану Факултета за производњу и менаџмент Душану Јокановићу, који заједно са Друштвом математичара организује ову конференцију већ пети пут.

“Ова метематичка конференција свакако ће нам добро доћи. Планирали смо да кроз истраживачку станицу направимо секцију за математику”, рекао је Петровић.

Он је истакао да овакви скупови показују да ће то бити добра база за истраживачку станицу, чије отварање је планирано у Згоњеву, у Петровом пољу.

Петровић је рекао да су овакви скупови додатак бројним културним и спортским догађајима који се организују у Требињу.

“Математика је база свих осталих дјелатности и с тим у вези важно је да постоје и студентске секције на којима студенти могу да чују смјернице и упутства”, додао је Петровић.

Миленко Пикула, професор којем је и посвећена конференција, рекао је да је ово велики тренутак за њега.

“Ја сам Херцеговац који је радни вијек провео у Сарајеву и Источном Сарјеву. Срце ме је везало за Требиње и зато данас са поносом присуствујем овој научној конференцији”, додао је Пикула.

Пикула је рекао да је математика захтјевна, умна дисциплина.

“За ових 46 година, колико радим, искусио сам и схватио да је математика краљица наука, али и ропкиња. Краљица због методе, а ропкиња због примјене, јер је сви користе”, рекао је Пикула.

Пикула каже да се математиком могу бавити само они који су посебно талентовани и додао да је најбоље математичаре сусрео на Универзитету Ломоносов.

Организатори дводневне конференције су Друштво математичара Републике Српске, Град Требиње, Министарство науке и технологије и катедра за математику Универзитета у Источном Сарајеву.