Шеф делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер, министар правде Српске Антон Касиповић, градоначелник Мирко Ћурић и предсједник Окружног суда Бојан Стевић званично су данас у Требињу отворили новоизграђену „Палату правде“ – објекат у коме ће убудуће радити три правосудне институције – Основни суд, Окружни суд и Окружно јавно тужилаштво Требиње.

Градоначелник Ћурић је истакао да је отварање „Палате правде“ отварање једне од најважнијих институција како нашег града, тако и цијеле херцеговачке регије.

„Господин Стевић је идеју о реконструкцији замијенио идејом о изградњи, што је и прихваћено на наше велико задовољство“, навео је Ћурић, додајући да је ријеч о једном од најмодерних правосудних објеката не само у Српској, већ и у цијелој БиХ и шире.

Он је казао да је Град подржао овај пројекат са око 970.000 КМ.

„Посебну захвалност дугујем институцијама ЕУ чији је ово само један у низу од пројеката који су реализовали у Требињу. Вјерујем да подршка неће изостати ни по другим важним питањима попут изградње канализационе и водоводне мреже и ревитализације старог језгра“, навео је Ћурић.

Градоначелник је изразио наду да ће требињске судије и тужиоци имати што мање посла, али да ће оне предмете који буду пред њима обрадити на најбољи могући начин, на задовољство правде и правичности – као важних принципа демократског и друштва заснованог на владавини права.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да ће нова зграда правосудних институција омогућити да се у њој доноси правда људима, од које и зависи владавина права.

„Обезбјеђивање владавине права и независност судског система су темељне вриједности ЕУ и ако се желите прикључити земљама ЕУ – треба да радите на владавини права“, додао је Сатлер.

Он је истакао да грађани желе једнак приступ правди, суђење у разумном року и професионалан рад запослених у правосудним институцијама.

„Ми смо ту да вршимо улагања и да створимо један пријатан амбијент за рад, али и пријатан амбијент за грађане који се овдје сусрећу са правдом“, навео је Сатлер.

Министар правде Српске Антон Касиповић казао је да је зграда Палате правде само техничка претпоставка за доношење правде, наводећи да га посебно радује шестомјесечни извјештај о раду требињског правосуђа који је веома добар.

„Увијек ћу рећи да може боље. Сада немамо ниједну техничку препреку за још бољи рад и још боље резултате“, навео је Касиповић.

Он је истакао да ће се веома брзо у Народној скуштини наћи закон о суђењу у разумном року, као један у низу важних закона за судску грану власти.

Предсједник Окружног суда Бојан Стевић рекао је да правосуђе херцеговачке регије заслужује један модеран објекат каква је „Палата правде“.

„Савремена зграда и савремена опрема додатно обавезују како носиоце правосудних функција, тако и све запослене у овим институцијама на подизању квалитета рада и одговорности“, навео је Стевић.

Он је навео да пресуде не доносе зграде и опрема, али да савремени услови рада обавезују да се остваре задаци и циљеви одређени уставом и законом, а грађанима да се омогући приступ прави у правом смислу те ријечи.

Изградњу „Палате правде“ у Требињу подржали су ЕУ са 3.100.000 КМ, Министарство правде РС са 1.500.000 КМ и Град Требиња са 970.000 КМ, док су израду пројектне документације подржале владе краљевина Норвешке и Шведске са око 90.000 КМ.