ОТВОРЕНА ПРВА ХЕРЦЕГОВАЧКА КУЋА У ТРЕБИЊУ: ЦРВЕНУ ВРПЦУ ПРЕСЈЕКЛИ ГРАДОНАЧЕЛНИК И ДИРЕКТОР АГРАРНОГ ФОНДА ТРЕБИЊЕ

Прегледа: 1613

Херцеговачка кућа, у којој ће се по први пут, на једном мјесту, наћи сви аутохтони производи Херцеговине, отворена је данас на требињским корзу у Дучићевој улици.

Херцеговачку кућу свечано је отворио градоначелник Требиња Лука Петровић и директор Аграрног фонда Града Требиња Веселин Дутина.

 

Градоначелник је данас истакао да је у Требињу отворен само први у низу оваквих објеката те да је даља намјера да се и у другим градовима, попут Бања Луке и Београда, отворе херцеговачке куће у којима ће такође бити понуђени домаћи и органски производи из Херцеговине.

„Циљ нам је да промовишемо наше домаће произвођаче. Наравно, ово је промоција цијеле Херцеговине – наша родбина, пријатељи, као и наши туристички водичи овдје ће свраћати и упознавати госте нашег града са оним што Херцеговина нуди, а тиме доприносити и буџету Аграрног фонда и Града Требиња. Овај објекат не може угрозити ничије приходе – може само да допринесе промоцији Требиња и развоју наших туристичких потенцијала, нагласио је Петровић.

Отварање овог објекта финансирао је Град Требиње. За уређење и опремање простора Град је издвојио 45.000 КМ. Ентеријер представља јединствену синтезу етно и модерног стила, па Херцеговачка кућа, смјештена у самом срцу Требиња, представља и једну нову атракцију за све посјетиоце и туристе који су заинтересовани за аутентичне домаће производе.

Херцеговачком кућом ће управљати Аграрни фонд Требиње, а директор Фонда Веселин Дутина је данас рекао да ће се у овом простору продавати само производи органског поријекла који нису третирани пестицидима, нити генетски модификовани.

„Концепт ове трговине је замишљен на начин да у њој домаћим купцима и гостима Требиња буду доступни производи који се у нашим домаћинствима производе по традиционалној домаћој рецептури. А сви наши произвођачи, који су до сада своје домаће  производе продавали на пијаци – могу да дођу у ‘Херцеговачку кућу’ и да понуде оно што имају, рекао је Дутина.

Ово значи да ће у понуди бити само здрави производи чије су мјесто и начин производње познати.

С тим у вези, градоначелник Петровић је данас нагласио да ниједан артикал неће добити мјесто у понуди а да претходно није прошао провјере у Институту за јавно здравство.

У Херцеговачкој кући, која је отворена сваког дана од 7 до 22 часа, се већ данас налази широк асортиман производа, око 260 артикала – од различитих врста вина, сира, чајева, меда, љековитог биља до поврћа, воћа и др.A

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.