Отворенe изложбe “Милена Шотра Гаћиновић” и “Звонари слободе”

Прегледа: 257

У требињском Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба слика Милене Шотре Гаћиновић у оквиру обиљежавања крсне славе града.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да је вечерашњи догађај, својеврсна, захвалност “једној знаменитој жени-сликарки, која је обиљежила и историју српског сликарства 20. вијека, великом ствараоцу и патриоти”.

Он је истакао да је Миленин живот био веома динамичан – стизала је од Неретве до Америке, од Америке до Кремља, од Париза до Лондона, Рима, Будимпеште, враћајући се увијек у своју родну Херцеговину.

“Градска управа Града Требиња је опредијељена да се у сарадњи са релевантним институцијама на достојан начин одужи великанима пониклим у Херцеговини, који су својим радом и животним дјелом задужили Херцеговину и српски народ у цјелини”, навео је Ћурић.

Помоћник министра културе и просвјете Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да култура вечерас слави уз дјела ове велике сликарке.

“Ресорно министарство подржава и цијнени изложбе оваквог карактера, које доприносе ширењу сазнања о значају и богатству наших простора”, рекла је Ђаковићева.

Милена Шотра Гаћиновић рођена је у Стоцу прије 110 година. На њеним дјелима доминирала је зелена боја, како је сама говорила – боја Неретве. Већи дио њених умјетничких дјела чува се у требињском Музеју Херцеговине.

Покровитељи изложбе су града Требиње и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

ЗВОНАРИ СЛОБОДЕ

У галерији требињског Културног центра отворена је изложба “Звонари слободе” Александре Нинковић Ташић и Бранислава Станковића, која је посвећена двојици великана – Михајлу Пупину и Николају Велимировићу који су ширили славу и част Србије у англосаксонским земљама, у вријеме када је судбина народа зависила од труда изузетних појединаца.

Отварајући изложбу, предсједник Скупштине града Драгослав Бањак рекао је да је ова изложба и у Србији изазвала велику пажњу, а да је њен акценат на мање познатим чињеницама о националном раду поготово Пупина и Велимировића у вријеме Првог свјетског рата.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.