У позоришној сали Културног центра Требиње вечерас је одржана свечана академија овогодишњих „Дучићевих вечери поезије“, на којој је уручена и Дучићева награда за 2019. године пјеснику Милану Ненадићу – за цјелокупно пјесничко дјело.

„Милан Ненадић је пјесник личног и колективног ужаса, који забада перо у чвориште бола, пјесник који лако налази рану на човјеку и човјечанству, а нарочито на свом народу – и ту рану претвара у пјесничку читанку“.

Ово је, између осталог, наведено у образложењу жирија за додјелу Дучићеве награде, које је уочи свечаног уручења прочитао проф. др Јован Делић.

У бесједи о Дучићу – која по традицији припада новом лауреату – пјесник Милан Ненадић казао је да је Дучић „пјеснички обелиск и бјелокост изглачана у српском језику, каквих монумената је мало и у поезији већих народа“.

„По свом исконском осјећању за матерњи језик и по љубави и вјери у српство – Дучић се тешко може досегнути… Тешко је досегнути Дукину једноставност, мисаону дубину, љепоту пјесничке слике, рафиновану строгоћу музике“, казао је Ненадић.

Уручујући награду градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да се „Дучићева награда додјељује не само пјесницима епохе, већ и пјесницима осуђеним на трајање“, те да су „у случају Милана Ненадића и његовог дјела ту пресуду читаоци одавно донијели“.

Ћурић је казао да су овдашњи сусрети у славу Дучића „жариште и највећа инспирација пројекта Требиње – град културе“.

„Дучићевим донацијама и његовим идејама град је заиста одавно почео да се обликује – као град у коме ће култура бити третирана изнад наших стандарда и навика“, напоменуо је Ћурић.

Помоћник министра за културу у Влади РС Тања Ђаковић казала је да Дучић несумњиво припада великанима који су највише задужили нашу културу, што и ресорно министарство обавезује да пружи пуну подршку овој манифестацији, с циљем промоције његовог литерарног опуса, али и подстицања на књижевно стваралаштво оних који знају да стварају пером.

„Управо у томе и јесте наша улога – да омогућимо да тај умјетнички, креативни потенцијал буде представљен у европским и свјетским књижевним токовима“, истакла је Ђаковић.

Академији је присуствовао и ктитор Херцеговачке Грачанице Бранко Тупањац.

У културно-умјетничком програму академије наступили су хор „Србадија“ из Бијељине, драмски умјетници Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина, примадона и првак Опере Народног позоришта Београд Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, уз клавирску пратњу Невене Живковић, извођач традиционалне музике Бојана Николић, инструменталисти на гитари Исидора Миливојевић и клавиру Марко Ковач, те дует Божидар Вучур и Марија Нинковић.